Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Erityisesti työttömät ovat saaneet tuta vapaamatkustajuuden ajatuksen

Porvarilliset äänitorvet käyttävät mieluusti termiä vapaamatkustaja. Runollisesti vapaamatkustajasta on käytetty jopa termiä rikkaruoho, jolla on tarkoitettu julkisin varoin ylläpidettävää kansalaista, joka ei tee työtä.

Laajasti ymmärrettynä porvarillinen vapaamatkustaja tarkoittaa transaktiota, josta ei tarvitse maksaa. Rahahan on porvarillisen ajattelun ydin. Ilman rahaa ei olisi koko aatetta.

Vapaamatkustajuus on ideologinen termi.

Porvarillisesta näkökulmasta koko julkinen sektori kustannetaan porvarin taikomilla rahoilla, koska raha luodaan porvarien omistamissa liikeyrityksissä. Tästä syystä porvari ajattelee, että kaikki raha yhteiskunnassa on nimenomaan porvarin rahaa.

Porvarin horisontista tarkasteltuna kaikki julkisen sektorin ylläpitämä toiminta on vapaata matkustamista, koska se tarjotaan ilmaiseksi, mutta porvarin kukkaroa rasittaen.

Vielä laajemmin ymmärrettynä koko hyvinvoinnin käsite ei kuulu porvarilliseen agendaan. Protestanttiseen etiikkaan ja kapitalismin henkeen sopii enemmän kuin hyvin ajatus, että leipäkin pitää syödä otsa hiessä, jos ylipäätään.

Erityisesti työttömät ovat saaneet tuta vapaamatkustajuuden ajatuksen. Porvarilliset äänitorvet ovat huulet ja takinhelmat lepattaen julkituoneet kalkyylejaan siitä, kuinka työttömät elävät makeaa elämää ilmaiseksi tikkua ristiin panematta, vaikka suomalaisissa metsissä niitä olisi viljalti tarjolla. Tikkuja siis.

Uusi vaikerrus työvoimapulasta antaa aiheen puuttua entistä ankarammalla kädellä juuri tähän vapaamatkustajuuden muotoon.

Vapaamatkustajuus on kuitenkin ideologinen termi. Sen merkitys muuttuu, kun ideologia vaihtuu. Totuus on tässäkin tapauksessa, kuten usein, ideologinen. Karl Marx luultavasti kääntyisi haudassaan, jos sinne saatettaisiin tieto nyky-yhteiskunnasta.

Vasemmalta katsottuna vapaamatkustaja on omistava luokka, joka elää työläisen tekemästä työstä. Omistajan kuuliaisena apulaisena toimii kapitalistisen yrityksen johto, jolle omistajalla on varaa maksaa kohtuuttomia korvauksia pelkästään sen luulon perusteella, että johto yksin on lapioinut omistajille läjäpäin rahaa.

Kun yhteiskunnallinen päätöksenteko on ollut porvarillisessa ohjauksessa, ei ole ihmetteleminen, mihin suuntaan raha yhteiskunnassa liikkuu, millaista talouspolitiikkaa harjoitetaan ja ketkä määritellään hylkiöiksi ja ketkä ovat valtakunnan ritarit, joille ojennetaan bonus, vähintään säkillinen rahaa mistään tekemättömästä työstä, kuten vaikkapa siitä, että on myyty yritys, kun ei ole osattu sitä enää itse edes johtaa.

Pertti Salminen
Lahti

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi