Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Kisapuiston uudistaminen on tarpeen, suurstadionhaaveet syytä viilentää

Lahden Kisapuiston pääkatsomorakennuksen uudistamiseksi paikallinen urheiluhalliyhdistys esitti ensin havainnekuvan, joka sisälsi sekä pääkatsomon että päätykatsomot. Yhdistyksen mukaan hanke olisi voitu toteuttaa viidellä miljoonalla eurolla.

Mitään rakennepiirustuksia ja -laskelmia ei saatu. Alaa tuntevat tietävät, että tuolla rahamäärällä kuvan mukaista rakennuskokonaisuutta ei saada. Kuva jäi haavekuvaksi.

Seuraavaksi asiantuntijatahona toimiva Lahden Tilakeskus esitti suunnitelman, jonka hinnaksi tuli kymmenen miljoonaa euroa. Se oli vaatimuksiin nähden todellinen kustannus. Tilakeskus joutui arvostelun kohteeksi. Väitettiin, että hanke on toteutettavissa huomattavasti halvemmalla.

Tämän jälkeen Tilakeskukseen otti yhteyttä alan opiskelija, joka opinnäytetyönään teki puurakenteisen pääkatsomosuunnitelman. Se otti huomioon myös viereisen pesäpallokentän vaatimukset. Tämän hinnaksi tuli seitsemän miljoonaa euroa.

Vuotuista käyttörahoitusta ei voi hankkia kovin paljon vuokraamalla aluetta tapahtumiin.

Ennätin jo kiittää suunnitelmaa nerokkaaksi välimuodoksi. Se ei kelvannut liian vaatimattomana, vaikka siinä oli mukana käytännölliset huolto- ja lehdistötilat. Haluttiin jotakin parempaa ja komeampaa.

Seuraavaksi hanke kaadettiin Lahden halliyhtiön Spatium Toimitilat Oy:n kapeille harteille, koska hanke saatiin näin pois poliittisten päättäjien niskoilta tytäryhtiön pöydälle. Yhtiön piti hankkia 40 prosenttia yksityistä rahaa Kisapuiston Eurooppa-tasoisen katsomohankkeen toteutukseen. Yhdistyksen hallitus retkeili Lontoossa saakka mallia ottamassa.

Alusta asti oli tiedossa, että tuollainen yksityinen rahoitusosuus ei ole mahdollinen. Hankesuunnitelmaan jäi miljoonien eurojen aukko. Tavoitteena oli kymmenen miljoonan suunnitelma.

Minua jotkut piirit pitivät Kisapuisto-hankkeen jarruttajana, kun totesin taannoin, että hankkeelle asetettu vuoden 2020 aikatavoite ei tule täyttymään rahoitussyistä, ja ennustin valmistumisvuodeksi aikaisintaan vuotta 2021.

Totesin, että siitäkin aikataulu saattaa rahoituskuvioiden vuoksi siirtyä. Tämä siis pari vuotta sitten. Nyt on sitten palattu tietyllä tavalla lähtöruutuun eli Kisapuiston hankesuunnitelma yritetään puristaa siihen, mihin opiskelijan suunnitelma päätyi, eli noin seitsemään miljoonaan euroon.

Kisapuiston uudistaminen on todellakin tarpeen, mutta Lahden talouden tosiseikkojen mukaan on edettävä ja lennokkaat odotukset suurstadionin osalta on syytä viilentää. Kisapuistossa ei voida järjestää metelöiviä konsertteja, koska asutusta on lähellä.

Vuotuista käyttörahoitusta ei voi kovin paljon hankkia aluetta vuokraamalla tapahtumiin. Toisaalta aluevuokraa ei voi kaataa yksin Lahden liikuntatoimenkaan kannettavaksi.

Kisapuisto on muutakin kuin jalkapallostadion. Kisapuisto on lisäksi menettämässä pysäköintialueensa, kun Ranta-Kartanon alueen rakentaminen alkaa.

Lasse Koskinen

kaupunginvaltuutettu

konserni- ja tilajaoston ent. puheenjohtaja, (ps.)

Lahti

Lue myös: FC Kuusysi täytti 85 vuotta - katso tästä kuvia värikkään historian varrelta
 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi