Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Ilman perussuomalaisia ei synny muutoshallitusta

Nyt on eräällä tavalla puolueilla samantapaiset paineet kuin oli 1975. Ero on siinä, että nyt on käyty vaalit ja kansanedustajat on valittu. 1975 istuvan eduskunnan oli presidentti määrännyt hajotettavaksi.

Silloinkin oli tulossa meille tärkeä Etykin kokous, jota voi verrata nyt EU:n tulevaan puheenjohtajuus kauteen. Poliittinen eduskunta oli sekaisin, ei kyetty sopimaan juurikaan mistään.

Presidenttinä oli Urho Kaleva Kekkonen. Hän kuunteli aikansa riitelyä ja määräsi maahan perustettavan virkamieshallituksen. Pääministerinä Keijo Liinamaa ja ulkoasiainministeri Olavi J. Mattila, siinä tärkeimmät, arvostelijoita riitti.

Mieleeni on kuitenkin parhaiten jäänyt presidentin lause, "Talo elää tavallaan ja vieras käypi ajallaan". Lause kertoo minulle ihmisen itsetunnosta. Kekkonen oli kansallismielinen, pragmaattinen ja porvarillista ideologiaa kannattava, rohkea henkilö.

Suomessa poliittinen eliitti on aina ollut muutosvastainen.

Yksi hänen ajatuksistaan olisi hyvä muistaa tänäänkin: "Ystävät kannattaa hankkia läheltä, mahdolliset vastustajat mahdollisimman kaukaa."

Tänä päivänä tilanne on sillä tavoin vertailukelpoinen edellä kuvattuun, että vaalitulos oli erittäin tasainen, ja siitä tuli ongelma. Puhtaasti kansan tahtoa noudattavaa hallitusta ei näistä vain saa tekemälläkään. Esimerkiksi Eero Heinäluoma sanoi, että vaalitulos edellyttää muutosta ja sen pitää näkyä myös tulevassa hallitusohjelmassa.

Miten se tapahtuu, ei sillä, että siellä jatkavat esimerkiksi suunnitelma A, demarit, kokoomus ja muutama "pikkupuolue" kuten vihreät tai vasemmistoliitto. Onko tämä muutoskoalitio?

Tai pannaan voimaan suunnitelma B, demarit, Sipilällä putsattu kepu ja nippu vielä pienempiä, ruåtsalaiset, kristillisdemokraatit ja mitä näitä nyt löytyy. Onko tämä muutoskoalitio?

Pannaan vielä suunnitelma C, kokoomus ja kepu ja haalitaan kaikki ketkä vain haluavat (paitsi ei persut). Onko tämä muutoskoalitio?

Suomessa poliittinen eliitti on aina ollut muutosvastainen. Ajatus, että kun aina teet kuten aina teet, niin aina saat mitä aina saat. Tämä varmistaa, että muutosta ei tule.

Puoluejohtajamme ovat kuitenkin suhteellisen viisaita. He kyllä tuntevat ja tietävät poliittiset virtaukset ja ne näyttävät myös heille sen, että ilman persuja ei saada hallitusta, joka toteuttaisi maassamme jonkin asteisen muutoksen.

Pelon filosofia, se "uhka", synnyttää heissä pelontunteen, kuten pelokkaat eläimet, pyrkivät liki toisiaan ryhmäksi myös ihmiset ja varsinkin poliitikot toimivat samoin.

Veikko Nurminen
Lahti
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi