Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Kiinteistöliitto: Kotitalousvähennys mahdollistettava myös taloyhtiöremonteissa

Omakotitalon putkiremontti tulee ajankohtaiseksi. Talon omistajana maksan putkiremontin, jolloin saan kotitalousvähennyksen remontin työn osuudesta.

Myös samalla asuinalueella sijaitsevassa kerrostalossa tulee putkiremontin aika. Taloyhtiöstä huoneiston omistavana asukkaana maksan oman osuuteni remontin kustannuksista, mutta en saakaan kotitalousvähennystä työn osuudesta.

Molemmissa tapauksissa maksan oman, omistamani kodin remontista, mutta vain toisessa tapauksessa olen oikeutettu kotitalousvähennykseen.

Asunto-osakeyhtiöissä on Suomessa noin 1 400 000 asuntoa. Asunto-osakeyhtiöissä asuvat noin 2 600 000 suomalaista ovat jääneet esimerkiksi asunnon perusparannusremontista saatavan kotitalousvähennyksen ulkopuolelle, toisin kuin esimerkiksi noin 1 160 000 omakotitalon miltei 2 600 000 asukasta.

Laajentamalla kotitalousvähennys asunto-osakeyhtiöiden remontteihin vauhditettaisiin välttämättömien peruskorjausten tekemistä.

Tätä ei voi pitää tasapuolisena kohteluna kannustettaessa asuntokannan kunnossapitoon ja peruskorjaamiseen.

Kotitalousvähennystä tulee uudistaa siten, että asunto-osakeyhtiön asukkaana oleva osakas voi saada vähennyksen yhtiön teettämän remontin palkkakustannuksista.

Koska asunto-osakeyhtiöissä osakkaat pääsääntöisesti maksavat kaikki asunto-osakeyhtiön kulut yhtiövastikkeina, heidän asemansa ei todellisuudessa eroa taloudellisessa mielessä omakotitalossa asuvasta.

Asunto-osakeyhtiö on käytännössä vain väliporras asukkaan ja korjauspalveluita tuottavien yritysten välissä.

Monen suomalaisen koti on 1970- tai 1980-luvulla rakennetussa asunto-osakeyhtiössä, jossa isot peruskorjaukset ovat nyt ja lähivuosina ajankohtaisia.

Laajentamalla kotitalousvähennys asunto-osakeyhtiöiden remontteihin vauhditettaisiin tarpeellisten ja välttämättömien peruskorjausten tekemistä rakennuskannassamme, joka on tärkeä osa kansallisvarallisuuttamme.

Omalta osaltaan uudistuksella myös kannustettaisiin asunto-osakeyhtiöitä, osakkeenomistajiensa kautta, esimerkiksi energiatehokkuutta parantaviin korjauksiin.

Hanna Koskela
Kiinteistöliitto Päijät-Häme, toiminnanjohtaja

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi