Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Jukka Tarkka: Populismi ei ole suomalaisen demokratian johtotähti, mutta vakavampi uhka kuin vuosikausiin

Kuka ihme keksi sanoa perussuomalaisia eduskuntavaalin voittajaksi. Sosiaalidemokraatit, vihreät, vasemmistoliitto ja kristillisetkin saivat nyt isommat ääniosuudet kuin viime vaaleissa. Jussi Halla-ahon puolue sai täsmälleen saman kannatuksen kuin Timo Soinin puolue 2015. Se on korkeintaan torjuntavoitto, paikallaan polkemista.

Perussuomalaisen puolueen romahduksen rauniot on nyt raivattu. Sillä on taas näytön paikka. Jussi Halla-aho tuntuu nyt enemmän populistilta kuin Timo Soini koskaan. Soini jutteli mukavia. Halla-aho on tosissaan. Perussuomalaiset eivät kuitenkaan kaapanneet poliittista suursäätilaa hallintaansa. Suomi on poikkeus Euroopan oikeistopopulistisesta trendistä.

Perinteinen demokratia piti pintansa. Äänestäneistä 82,4 prosenttia kannatti muita puolueita kuin perussuomalaisia. Perinteiset puolueet taistelevat yhteiskunnallisen reaalipolitiikan puolesta joka suuntaan taipuilevaa mielipideleiskuntaa vastaan. Populismi ei ole suomalaisen demokratian johtotähti, mutta vakavampi uhka kuin vuosikausiin se kyllä on.

Kokoomus sai varsinaisen onnenpotkun, siitä tuli vaalin toinen torjuntavoittaja. Petteri Orpo oli kaikkien aikojen epäsuosituimman hallituksen toinen johtotähti. Silti puolueen ääniosuus notkahti vain vähän ja onnenkantamoinen toi yhden eduskuntapaikan lisää.

Keskusta ei ollut vaalikampanjan ainoa epäonnistuja. Sosiaalidemokraattien viime vuoden lopulla saavuttamasta kannatustasosta katosi muutamassa kuukaudessa yli neljä prosenttiyksikköä. Suurimman puolueen asema tuli kaikkien aikojen pohjanoteerausta hipovalla vaalituloksella. Puolueen puheenjohtajan johtajuus romahti.

Vielä viikko lisää kampanja-aikaa olisi todennäköisesti nostanut perussuomalaiset suurimmaksi eduskuntapuolueeksi ja pudottanut sosiaalidemokraatit ehkä peräti kolmossijalle. Antti Rinne pelastui nipin napin katastrofilta, ja lähtee rakentamaan pääministeriyttään erittäin heikoista asemista.

Eduskunnassa on syytä seurata herkin mielin, onko suureen saliin pujahtanut etäältä ohjattu Troijan hevonen.

Vaalituloksen pimentoon jäänyt oheishavainto voi olla periaatteellisesti isompi asia kuin miltä se näyttää. Hjallis Harkimo uudisti valtakirjansa uuden lipun alla.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola hahmotti vaalien edellä ilmestyneessä kirjassaan tapaus Harkimon taustaa. Hän varoitteli vieraisiin ideologioihin, rahastoihin tai muihin verkostoihin tukeutuvista ehdokkaista. (Poutasään jälkeen, Docendo 2019, sivut 254, 81):

”Jos Suomessa olisi jokin keskeinen ehdokas tai poliittinen liike, jonka rahoitus tulisi välikäsien kautta venäläisiltä tahoilta, saattaisi syntyä vaarallinen altistuma. Tämä voisi johtaa […] Venäjälle myönteisten politiikkatavoitteiden edistämiseen. […] Jääkiekkoseura Jokereihin on yhdistetty tämän suuntaisia epäilyksiä. Seura pysyy taloudellisesti kannattavana venäläistaustaisten rahoittajien ansiosta, jotka ovat lähellä myös Putinin sisäpiirejä.”

”Jokereiden keskeinen omistaja on myös Suomessa vaikutusvaltainen poliitikko, joka on ollut mukana perustamassa uutta poliittista liikettä. Kaikille asioille voi löytyä tietysti myös viattomampi selitys, mutta rahanpesuun liittyy monesti poliittista vaikuttamista, korruptiota sekä mahdollisia vaalihäirintäyrityksiä. Rahanpesuvirrassa saattaa elää enemmän tai vähemmän geopoliittisesti motivoituneita tahoja.”

Eduskunnassa on syytä seurata herkin mielin, onko suureen saliin pujahtanut etäältä ohjattu Troijan hevonen. Harkimo nauttii parlamentaarista koskemattomuutta, joka estää turvallisuusviranomaisten tällaisissa tilanteissa normaalin seurannan ja tiedustelun. Hänen kollegojensa on pidettävä jatkuvasti yllä vertaisarviota ja median pysyttävä valppaana.

Kirjoittaja on valtiotieteen tohtori, joka toimii vapaana tutkijana ja kolumnistina.

Jukka Tarkka
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi