Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Sivistys voittaa ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa

Isot maat kuten Yhdysvallat näyttävät ilmastoskeptisismille tietä. Heillä on omat intressinsä kuten turvata oma terästeollisuus sekä hiilituotanto. Siksi he eivät halua noudattaa kansainvälisiä ilmastosopimuksia. Perusoikeudet puhtaaseen veteen ovat menetetty korporaatioille, jotka haluavat hyötyä siitä ja asettaa oman hintansa ihmisen perustarpeelle, puhtaalle vedelle.

Samanlainen tilanne on syntynyt Suomeen energiajakelussa, kun sähkönjakelusta vastaava jakeluyhtiön Carunan omistavat yksityiset sijoittajat, jotka haluavat kotiuttaa sähkönsiirrosta tulevat voitot omiin taskuihinsa. Globaali kapitalismi on ottanut niskalenkin ihmisten perusasioista ja kolkuttelee jokaisen ovelle voitontavoittelu mielessään.

Samaan aikaan verojen raskauttama keskiluokka kiroaa ilmastonmuutoksen tuomia vaatimuksia. Syrjäseudun asukas miettii, josko valtiovalta keksii kieltää polttomoottoriautot, vaikka niin tuskin tulee moniin vuosikymmeniin käymään. Tästä skeptisyydestä kumpuaa populismi ja protestihenki, josta Suomessa hyötyvät perussuomalaiset.

Mutta tiedolla ja taidolla Suomessa tehdään poliittisesti riippumattomia päätöksiä, joilla torjutaan ilmastonmuutosta. Ruokahävikin estäminen on hyvä keino. Mitä vähemmän ruokaa menee kaatopaikalle, sitä vähemmän hiilidioksidipäästöjä.

Tuloerot eivät kasvata suomalaisista ilmastosankareita, jos tiet oppilaitoksiin eivät aukea.

Liikenteen sujuvoittaminen on yksi tärkeä ilmastonmuutosta hidastava tekijä esimerkiksi lisäraiteiden rakentaminen rautatieyhteyksissä. Julkisissa hankinnoissa suositaan elinkaariajattelua, jolloin hankinnan hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni.

Toivottavasti tulevaisuudessa Suomi tulee tekemään lisää ilmastoviisaita ratkaisuja.

Myös paikallisesti voimme yrittää vähentää ilmansaasteita. Meillä on Suomessa kaupunkeja, joissa saattaa pölyn takia olla todella huono ilma esimerkiksi kevättalvella.

Ei kaikessa tarvita verrata siihen, mitä muut tekevät. voimme tehdä omasta maastamme niin hyvän kuin ikinä haluamme. Meillä on osaaminen, tieto ja taito, jota käyttää sekä kehittää edellyttäen, ettei koulutuksesta tai sivistyksestä enää leikata.

Tuloerot eivät kasvata suomalaisista ilmastosankareita, jos tiet oppilaitoksiin eivät aukea.

Sami Korkiakoski
Lahti

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi