Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Heikki Helin: Ei mene hyvin kaikilla suurillakaan kaupungeilla

Ei mene hyvin kaikilla suurillakaan kaupungeilla, vaikka Tampereen pormestari Lauri Lylyn mukaan ”tulevaisuus tehdään kaupungeissa” ja konsulttiyhtiö MDI:n mukaan vain Helsingin, Tampereen ja Turun seudut kasvavat.

Suomen 11 suurimmasta kaupungista kuuden tulos oli miinusmerkkinen: Tampere, Oulu, Turku, Kuopio, Pori ja Kouvola. Vantaan, Jyväskylän ja Lahden tulos oli nollan tuntumassa. Omassa sarjassaan olivat Helsinki 386 miljoonan euron ja Espoo 34 miljoonan euron tuloksella.

Pori kipusi takaisin kymmenen suurimman kaupungin joukkoon ohittaen asukasluvussa Kouvolan, jonka vuosikate oli miinusmerkkinen eli kansanomaisesti kaupunki joutui ottamaan syömävelkaa.

Vuonna 2018 asukasluku kasvoi yhdeksässä suurimmassa kaupungissa ja Vaasassa. Kooltaan seuraavat kaupungit (Pori, Kouvola, Lappeenranta ja Hämeenlinna) menettivät asukkaitaan.

Tampereen pormestari Lauri Lylyn mukaan ”kasvava väestöpohja ei toistaiseksi ole näkynyt kasvavina tuloina vaan maltillisesti kasvavina menoina”. Niinpä Tampereella onkin vuonna 2018 aloitetulla talousohjelmalla tavoitellaan talouden tasapainoa vuonna 2020.

Eikä Tampere ole ainoa tasapainoa kohti ohjelmin pyrkivä. Espoo jatkaa tapainotus- ja tuottavuusohjelmansa toteuttamista tavoitteena saada tilanne korjattua vuoteen 2020 mennessä. Ja ohjelmia on muillakin kaupungeilla.

Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen toteaa katsauksessaan, että talouden yleisen vireen tuomat positiiviset odotukset verotulojen kehityksestä kääntyivät syksyn aikana toinen toistaan huonommiksi ennusteiksi. Verotulot vähenivät Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Kouvolassa.

Ilman kunnallis- ja kiinteistöveroprosentin korotuksia Lahdenkin verotulot olisivat vähentyneet. Lahti korotti kunnallisveroprosenttia 20,25 prosentista 20,75 prosenttiin eli 0,5 prosenttiyksikköä. Lahden veroprosentti on suurten kaupunkien korkein. Myös kiinteistöveroprosentteja korotettiin.

Vuosikate riitti kattamaan poistot vain Helsingissä ja Espoossa sekä nipin napin Vantaalla, Jyväskylässä ja Lahdessa.

Konsernipankillaan Lahti suorastaan houkuttelee ulkopuolisia arvioimaan väärin kaupungin talouden tilaa.

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto toteaakin tyytyväisenä, että ”vuonna 2018 kaupungin talouden myönteinen kehitys jatkui ja talous on edelleen tasapainossa.” Jyväskylän vuosikate kattoi poistot, joten näin mitaten kaupungin tulorahoitus on tasapainossa.

Tilikauden ylijäämä oli 0,3 miljoonaa euroa ja lainakanta väheni 24,7 miljoonaa euroa. Kaupunginjohtaja saattoi todeta tyytyväisenä: ”Viime vuosi oli kolmas peräkkäin, kun kaupungin talous oli kaikilla keskeisillä mittareilla mitattuna tasapainossa.”

Kuopiossa kuten monessa muussakin kaupungissa maa-alueiden ja osakkeiden myyntivoitot sekä kaupunkikonsernin omistusten järjestelyjen tuomat kertaluonteiset tulot kattoivat verotuloihin syntynyttä aukkoa. Niiden vaikutus tulokseen olisi perusteltua esittää nykyistä selkeämmin.

Peruskaupungin lainamäärä väheni Helsingissä, Vantaalla ja Jyväskylässä. Suurin lainamäärä asukasta kohti on Lahdessa, jonka lukuja kuitenkin konsernipankki vääristää. Omaan toimintaan Lahdessa on otettu velkaa noin 2 400 euroa asukasta kohti, mikä on suurten kaupunkien toiseksi pienin määrä Helsingin jälkeen.

Konsernipankillaan Lahti suorastaan houkuttelee ulkopuolisia arvioimaan väärin kaupungin talouden tilaa. Tilastojen velkaisimman kaupungin maineesta on vaikea päästä irti. Ja aina kun joudut selittelemään, olet jo hävinnyt.

Konsernilainaa eniten on Espoolla. Espoo myi energialaitoksensa lopun vuonna 2006 ja se ainoa suurista kaupungeista, jolla ei ole energiayhtiö kasvattamassa konsernin velkalukuja. Konsernivelkaa toiseksi eniten on Lahdessa.

Kirjoittaja on lahtelainen dosentti.
Heikki Helin
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi