Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Eikö Launeella pitäisi juuri nyt mitata tehostetusti ilmanlaatua

Olen näin vaalien aikaan mielenkiinnolla lueskellut vanhoja kaupunginvaltuuston ja oman valtuustoryhmän pöytäkirjoja 2000-luvun alkupuolelta. Kun niitä vertaa nykyisiin, syntyy vahva tunne siitä, että silloin valtuusto toimi demokraattisemmin kuin nykyisin.

Ei ollut nykyisenkaltaista "poliittista kärkeä", vaan asioita käsiteltiin eri tavalla. Sanoisin jopa terveemmältä pohjalta. Tuleva pormestarimalli vie varmaan "tuhkatkin pesästä" ja nuohouksella on kova hinta.

Noita vanhoja ryhmämme pöytäkirjoja selatessa mieleen palautuu monia asioita, kuin myös jo keskuudestamme poistuneita tovereita, vahvoja persoonia kukin omalla tavallaan. Olin silloin valtuustoryhmämme sihteeri ja sain olla monissa palavereissa ja eri ryhmien välisissä neuvotteluissa "kirjanpitäjänä".
 

Mielenkiintoinen paperi löytyi tuolta ajalta omasta arkistostani. Se on edesmenneen valtioneuvos Jouko Skinnarin kirjoittama "Lahden eteläisen ohitien tosiasiat".

Miksi ilmanlaadun mittari siirretään tai on jo siirretty Launeelta Sopenkorpeen?

Siinä hän laajasti perustelee kantaansa tuon hankkeen vastustamiseksi ja vertailee vaihtoehtona Renkomäen linjausta. Siinä hän toteaa, että Päijät-Hämeen maakuntavaltuusto vuonna 1996 hyväksyi äänin 122–78 Renkomäen linjauksen. Tuolloin Launeen linjauksen hinnaksi oli arvioitu sata miljoonaa euroa, Renkomäki noin puolet halvemmaksi.

Tuossa Skinnarin kirjelmässä on myös maininta, että "tielaitos maksaa tuon ohitien verovaroin". Nyt ohitien kustannusarvio on muistaakseni 270 miljoonaa ja sen kustannuksiin Lahti osallistuu 70 miljoonalla ja Hollola seitsemällä miljoonalla. Huimia summia näin velkaiselle kaupungille.

Skinnari ottaa kirjeessään kantaa myös Launeen ohitien ympäristövaikutuksiin. Tulee vain mieleen, että mitä "Jokke" nyt sanoisi, kun näkisi tuon jättimäisen hankkeen aiheuttamat maisema-, ympäristö- ynnä muut haitat?

Liikenteen takia on lopullisesti muutettu ja murskattu ympäristöarvoja, joita ei saada takaisin.
 

Tähän aiheeseen liittyen minuakin kiinnostaa se, että miksi ilmanlaadun mittari siirretään tai on jo siirretty Launeelta Sopenkorpeen? Eikö juuri nyt Launeella pitäisi tehostetusti mitata ilmanlaatua ja päästöjä tien rakentamisen aikana?

Saastetta varmaan on ja näin saataisiin vertailutietoa siihenkin, mitä lukemia on tien valmistuttua. Vai onko niin, että halutaan ympäristökaupungin päästölukemat "sopivalle tasolle"? Kaikki asiat eivät aina kestä päivänvaloa ainakaan ympäristöasioissa.

Seppo Koskinen
varavaltuutettu (sd.)

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi