Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Pelastavatko pienydinvoimalat maailman?

Jos uskoisin salaliittoteorioihin, sanoisin, että ydinenergiajättiläiset ovat muodostaneet pyhän allianssin ilmastonlämpenemisryhmän kanssa. Kaikki tällöin voisi vaikuttaa hyvin suunnitellulta ja lasketulta.

Ensin panikoidaan väestö huolestuttavalla ilmaston lämpenemisellä ainakin länsimaissa ja sitten esitellään uutena keksintönä pienydinvoimalat. Uusi ratkaisu, jota on jo vuosien aikana kehitelty ja saadaan markkinoilla muutamassa vuodessa.

Mutta eihän Suomessa voi näin käydä. Jo pari vuotta sitten kirjoitin pienydinvoimaloista, jotka nyt ovat tulossa markkinoille. Jos poliitikoilta kysytään pienvoimaloista, niin paljoa ei ole sanomista, vaan asia kierretään silmiä pyörittämällä ja suuntaamalla katseen tulevaisuuteen.

Jotenkin näyttää siltä, että Helsinki, meidän kruununjalokivemme on joutunut tilanteeseen, jossa sen on valittava kahden pahan väliltä – joko säästää tai käyttää riskialttiita energiantuotantotapoja, kuten ydinpienvoimaloita.

Toisaalta, Päijät-Häme voisi olla sopiva paikka niille, jotka haluavat paeta Helsinkiin tulevaa radioaktiivisuuden uhkaa.

Kun Ylen ilmastopaneelissa 5.4.19 kysyttiin ydinenergian käytöstä ilmaston lämpenemisen ehkäisyyn vihreiden Emma Karilta ja demareiden Sanna Marinilta, kumpikin väisti aiheen kääntämällä asian ihan muualle puhumalla vaikka siitä, miten Ruotsissa asiat hoidetaan. Emmakin kertoi, kuinka vaarallista on hallitsematon ilmastonmuutos.

Puhuttiin soiden ojituksesta ja metsityksestä ja yleensä turpeen käytöstä, mutta ei paljoa mitään pienydinenergialaitoksista. Mielenkiintoista siksi, että soiden tutkijat sanovat nimenomaan niin, että soiden ojitus, kuivaus ja metsitys ovat juuri oikeanlaisia ilmastotekoja.

Kun ojitetaan ja pannaan puut kasvamaan, soiden metaanipäästöt minimoidaan. Se on nimenomaan ilmastoteko, koska metaani on noin kymmenen kertaa pahempi ilmaston lämmittäjä kuin hiilidioksidi, sanovat suontutkijat.

Ymmärrän pormestari Jan Vapaavuorta ja Helsinkiä heidän hiiliongelmassaan. Pienydinvoimalat ovat lyhyellä tähtäimellä ratkaisu Helsingin ongelmiin, jos unohdamme käytetyn polttoaineen ja vielä käytön jälkeen säteilevien reaktoreiden jäteongelman tai ydinpelkoisten ihmisten poismuuton neitseellisille seuduille. Joskus sitten Vapaavuoren ja helsinkiläisten pitää huolehtia myös näiden laitosten jätteistä.

Meille Päijät-Hämeessä riittävät jo nyt aikanaan Tšernobylistä tulleet, meille keskittyneet laskeutumat, joita vieläkin näkyy sienissämme – ainakin. Toisaalta, Päijät-Häme voisi olla sopiva paikka niille, jotka haluavat paeta Helsinkiin tulevaa radioaktiivisuuden uhkaa, ja tarvittaessa junalla ajoittain viivähtää lyhytaikaisesti Helsingissä.

Kaiken päätteeksi Päijät-Hämeen ja koko Suomen pitää huolehtia siitä, että Helsinki pitää radioaktiivisuutensa sisällään tuotannon ja jätteiden käsittelyn koko tuotannon elinkaaren ajan.

Antti Manninen
Hollola

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi