Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Miten olen voinut ymmärtää aktiivimallin näin väärin?

Olin kauan sitten saanut idean kehittää osuuskuntaa, ravintola- ja elintarvikealan ikääntyvien työttömien eräänlaiseksi nykyään trendikkääksi ”yrittämisalustaksi”. Tämä siksi, että osuuskunnassa on paljon etuja, jotka sopivat tämän idean toteutukseen ja sen henkeen, että kaikki osallistuvat töihin ja toimivat samalla omistajina.

Lisäksi osuuskunta on tälle kohderyhmälle taloudellisesti paras, riskittömin ja helpoin mahdollinen yritysmuoto aloittaa.

Idea on yksinkertaisesti se, että jäsenet olisivat tehneet alusta asti mahdollisimman pitkälle kaiken itse, koska tarkoituksena on luoda itse itsellemme työ ja koulutuspaikan. Emme siis luo työpaikkoja ulkopuoliselle, niin kuin nykyinen työttömien työllistäminen ja kurssittaminen pääsääntöisesti nyt tekee, vaan tekisimme mahdollisimman paljon itse oman asiamme eteen.

Olen nyt yrittänyt yksinäni tehdä koko jutun mahdollisimman valmiiksi, kunnes älysin, että eihän siinä ole järkeä. Ensinnäkin tehtävää on vaikka kuinka paljon, eivätkä ne edes kuulu minulle yksin. Lisäksi taitoni ja tietoni eivät riitä, koska monia kohtia en pysty itse ratkaisemaan, vaan niiden selvittämiseen tarvittaisiin asiantuntijaa.

Täytyykö jokaisessa projektissa olla ulkopuolinen taho, joka ansaitsee työttömillä.

Päätin hakea apua te-toimistosta, koska Ladec oli suositellut sitä ideassani olevien työllisyyttä koskevien yksityiskohtien vuoksi. Ilmoitin vielä erikseen, että apua tässä tosissaan tarvitaan, koska idea olisi uudenlainen.

Ensimmäisiä ja ratkaisevimpia pyyntöjäni te-toimistolle oli sähköpostin lähettäminen niille yli kolmekymppisille elintarvike- ja ravintola-alan työttömille, jotka ovat heidän listoillaan. Tämä olisi toiminut heille mahdollisille jäsenille suunnattuna ilmoituksena ja vapaaehtoisena kutsuna tulla tai olla tulematta ideani esittelyyn. Siihen he eivät kuulemma pystyneet.

Jos te-toimisto olisi silloin tehneet tämän, kuka tietää, minkälainen bisnes ja kuinka moni olisi töissä nyt, sillä tämä olisi jo toinen toimintavuosi.

Samainen toimisto alkoi vaatia minulta lisää konkretiaa ennen kuin se etenisi asiassa. Vaatimus oli mahdoton toteuttaa, koska en ollut yksin perustamassa osuuskuntaa, ja näin ollen se vaatii muidenkin jäsenten suunnitelmien kuulemista. Lisäksi te-toimisto olisi ollut mukana kehittämisessä.

Sen verran olin kuitenkin toimittanut sinne konkretiaa ideastani, että he tiesivät, mistä kaikesta oli kysymys. Sain heiltä vielä kerran apua tämän asian tiimoilta, mutta se oli muuta kuin idea tarvitsi, ja tilanne sai minut harkitsemaan idean hautaamista.

Sitten valtio lanseerasi omaa aktiivisuusmalliaan, mikä sai minut taas innostumaan, koska ideani perustuu pitkälti jäsenten omaan aktiivisuuteen. Silloin en vielä osannut aavistaa, että mikään ei ole muuttunut, tai että tässä mallissa vain toisen täytyy olla aktiivinen.

Aloin pommittaa te-toimistoa, eikä sieltä ole kuulunut taaskaan mitään, lähetin postia suoraan aktiivisuusministeri Jari Lindströmille, eikä sieltäkään kuulu mitään. Tuntuu, että sellaisen idean tukeminen, jossa työttömät rupeaisivat itse puuhaamaan ilman kolmatta osapuolta, ei käy ollenkaan te-toimistolle. Näyttää, että joka projektissa pitää välttämättä olla jokin ulkopuolinen taho, joka ansaitsee työttömillä.

Harmittaa, että asetetaan asemaan, jossa joudun kirjoittelemaan Facebookiin ja lehtien mielipidesivuille, jotta ehkä saisin jonkun virkaatekevän kuuntelemaan ehdotustani. Näen tässä ideassa mahdollisuuden hyödyntää tarkoituksenmukaisesti meidän kaikkien vanhojen tietoa, osaamista, kokemusta ja sitä ikuista haavetta omasta paikasta.

Tapio Koskinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi