Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Miten Nastolan lukiolaiset mahtuvat Lahden ennestään ahtaisiin kouluihin?

Nastolassa sijaitsevalle Nastopolin lukiolle iskettiin lakkauttamispäätös viime vuoden joulukuussa. Nykyiset opiskelijat voivat kuitenkin suorittaa lukio-opintonsa loppuun Nastopolissa kevääseen 2021 asti.

Uusia opiskelijoita ei enää oteta ensi syksystä lähtien, vaan keskusta-alueen lukioihin (Lahden lyseo, Kannaksen ja Tiirismaan lukio) lisätään 50 uutta aloituspaikkaa. Mihin ihmeeseen nämä opiskelijat meinataan keskustan lukioissa oikein laittaa? Kirja kädessä siivouskomeroihin ja saniteettitiloihinko?

Kurssiryhmien koot hipovat tällä hetkellä etenkin lyseossa miltei neljääkymmentä, eikä muissakaan lukioissa tilanne kehuttavalla tasolla ole. Jo valmiiksi täyteen tupattuun punaiseen tiilirakennukseen meinataan siis väkisin tunkea lisää opiskelijoita.

Onko koulutuksen järjestämisessä kyse pelkästään siitä, mikä on halvinta ja tehokkainta? Oppimisen edellytykset heikkenevät, kun opettajilla on entistä huonommat mahdollisuudet ottaa huomioon kaikkien opiskelijoiden yksilölliset tarpeet.

Ammatillinen koulutus on dystooppinen esimerkki siitä, mihin lukiokoulutusta ollaan viemässä.

Onko tässä päätöksessä otettu lainkaan huomioon esimerkiksi lisääntyneiden opiskeluterveydenhuoltopalveluiden ja kasvavan opinto-ohjauksen tarpeen tuomaa painetta? Meidän lukiolaisemme hukkuvat täyteen ahdettuihin koulurakennuksiin, eikä kukaan ole heittämässä pelastusrengasta.

Ongelma ei suinkaan ole pelkästään Lahden alueella saatikka Hämeessä, vaan ympäri Suomen nuoria uhkaavat tulevaisuudessa aivan liian suuret kurssiryhmät, opetuksen tason heikkeneminen, riittämättömät tukipalvelut ja yhteiskunnan kehityksen kelkan kyydistä tipahtaminen. Koulutusleikkausten seuraukset näkyvät lukiolaisten arjessa nyt voimakkaina ja siksi leikkauksista on tehtävä loppu.

Suomen yhteiskunnan perustana on laadukas ja kansainvälisesti tunnettu koulutus, ja nyt sen annetaan vain silmät sulkien rapistua. Me emme hyväksy tällaista.

Ammatillinen koulutus on tänä päivänä dystooppinen esimerkki siitä, mihin lukiokoulutusta ollaan viemässä. Joko kohta meidänkin lähiopetuksemme määrä joudutaan puolittamaan?

Päättäjät, me vaadimme: älkää antako toisen asteen koulutuksen rappeutua. Meidän tulevaisuudeltamme hajoaa pohja, jos emme edes saa valmiuksia hoitaa asioita vanhempana paremmin kuin nyt on yhteiskunnassa hoidettu.

Heittäkää meille pelastusrengas, jotta meidänkin sukupolvellamme olisi mahdollisuus valoisaan tulevaisuuteen. Me vaadimme: älkää pudottako lukiolaisia kehityksen kelkasta!

Petteri Käpölä
varapuheenjohtaja
Suomen Lukiolaisten Liiton Hämeen piiri

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi