Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Hyvää hoitoa Akuutti24:ssä ja keskussairaalassa

Kun sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus kaatoi jopa hallituksen, haluan nostaa esille sairaanhoidon toimivia puolia.

Joulupäivänä 2018 olin laittamassa omalta osaltani päivällistä perheellemme. Salaatti alkoi olla valmis ja kun käännyin laittamaan sitä tarjoilupöydälle niin jalat pettivät alta.

Yritin mennä pitkäkseni sohvalle, jolloin vaimoni tyttäret vaativat minua tekemään muutaman yksinkertaisen testin. Tuloksena he sanoivat – nyt on kiire, viedään sinut heti autolla Akuutti24:ään!

Nuoret ajoivat minut Lahden kodistamme vajaan kilometrin päässä olevaan Akuutti24:ään ja vaimoni tytär meni välittömästi koputtamaan sairaanhoitajan ovea sekä kertoi, että epäilys oli aivoinfarktista.

Ihmettelenpä, miksi liian monet ikäiseni ja nuoretkin tupakoivat ja käyttävät liiaksi alkoholia.

Minut vietiin sängyllä suoraan ensiapuyksikköön, jossa asiansa osaava lääkäri ja sairaanhoitaja aloittivat tutkimukset. Käynti CT-kuvauksessa (Computer Tomography = tietokonekerroskuvaus) sekä kuvaus keuhkoröntgenissä ja välitön liuotushoidon aloitus sekä puhelinyhteys Helsinkiin HUS erikoisyksikköön osoittivat heidän ammattitaitonsa.

Täytyy tunnustaa, että minulta pääsi onnen itku hyvästä hoidosta ja välittämisestä.

Kysyin heiltä, oliko meidän kotoa sairaalaan viidessätoista minuutissa uusi ennätys? Ambulanssilla ja normaalissa odotustilan jonossa olisi tila saattanut ehtiä huonontua aika lailla! Aikaikkuna aivoinfarktin hoidossa on tunnetusti kriittinen ja niinpä nopean hoitoon pääsyn ansiosta liuotushoito tepsi nyt hyvin.

Minut siirrettiin Akuutti24 ensihoidon jälkeen Päijät-Hämeen keskussairaalan neurologian osastolle tarkkailuyksikköön, jossa ensimmäinen yö sujui unettomasti, koska molemmilla puolilla vieressä lähes läpi yön meuhkaava ja karkuun yrittävä potilas piti hereillä.

Olipa aika kokemus – ei saanut liikkua, koska liuotuksen takia olisi ollut vaarana verenvuoto. Yritin saada unen päästä kiinni lukemalla jouluksi saamani Kimi Räikkösen kirjan. Se tuli luettua, mutta unta en silti saanut.

Liikkua ei saanut, koska liuotushoidon jälkeen pienikin ponnistus saattaa aiheuttaa verenvuodon ja olin telemetrialaittein sidottuna sänkyyn.

Seuraavat kaksi yötä vietin sentään kahden hengen huoneessa. Toisena yönä naapurina oli osin puhekykynsä menettänyt puhelias mies, mutta kolmantena yönä puhumaton mies.

Motoriikkakokeita sormilla ja jaloilla tehtiin monta kertaa päivässä sekä hoitajien, lääkärien että fysioterapeutin toimesta. Ravinto oli hyvää ja keliaakikonkin erityisruokavaliokin otettiin hyvin huomioon.

Hoitoraportissa lukee: 72-vuotias tupakoimaton mies, joka ei vuoteen ole käyttänyt alkoholia. Tämä lienee hoitohenkilökunnallekin mieluisaa luettavaa. Ihmettelenpä, miksi liian monet ikäiseni ja nuoretkin tupakoivat ja käyttävät liiaksi alkoholia.

Nyt eduskuntavaalien alla voin todeta, että terveydenhuollossamme on jo nyt sentään hyviä ja asiaansa paneutuneita osaajia – kiitos!

Kiitollinen 72 v.
Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi