Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Eduskuntavaalit 2019

Lukijalta: Uran pituus ja työn rasittavuus vaikuttamaan eläkeikään

Nykyinen eläkejärjestelmää on oikeudenmukaisempi kuin aikaisempi, joka perustui viimeisiin työvuosiin. Kaikissa ammateissa työkunto ei ollut paras mahdollinen viimeisinä työvuosina.

Nykyinen perustuu paremmin koko työuran aikaisiin ansioihin. Silti sitä voitaisiin vielä kehittää esimerkiksi ottamalla huomioon työuran pituus sekä työn rasittavuus, eikä pelkästään tiettyyn ikään perustuvana, kuten nykyisessä.

Pienikin työpanos nostaa omaa sekä yhteiskunnan hyvinvointia.

Nykyään käytössä olevassa eläkeuudistuksessa on jo hyvää, että koko työuran ansiot huomioitiin, mutta meillä vanhemmilla ikäpolvilla eläkkeen kertymä alkoi vasta 23:sta ikävuodesta. Monet olivat jo siihen mennessä ehtineet olla työssä lähes 10 vuotta, josta ei eläkettä ole kertynyt. On erittäin hyvä, että huomioidaan kaikki työvuodet.

Kun työuraa on yli 40 vuotta, tulisi olla mahdollisuus jäädä eläkkeelle ilman rangaistuksia (elinikäodotuksen vähennykset). Työt, joita moni on tehnyt ilman pitkiä opintoja, ovat olleet hyvin kuormittavia fyysisesti ja henkisesti. Myös epäsäännölliset työajat tulisi ottaa huomioon.

Vaikka vuorotyössä on paremmat ansiot kuin päivätyössä, siinä on myös suuremmat kuormitukset. Monissa ammateissa ikävuosien karttuessa fyysinen jaksaminen ei ole tehtävien kannalta paras mahdollinen, joten riskit kasvavat.

Erittäin kuormittavassa töissä eläkeikä voisi olla suhteutettuna tehtyihin työvuosiin. Esimerkiksi 7 erittäin kuormittavaa työvuotta vastaisi 8 normaalityövuotta. Jos henkilö tekee koko työuransa erittäin kuormittavaa töitä, hän voisi hakeutuva eläkkeelle ilman rangaistuksia esimerkiksi 35 työvuoden jälkeen.

Tällä saataisiin nuorille töitä ja mahdollisesti säästettäisiin sairaskuluissa. Vai onko tarkoitus kuluttaa työntekijät loppuun, ettei heidän maksamiaan eläkemaksuja tarvitsisi maksella heille.

Myös perhevapaat ja omaishoito tuli ottaa huomioon, joskin eläkekertymä niiltä jää usein melko pieneksi suhteessa työssäolovuosiin.

Uskoisin, että maksamamme työeläkevarat oikein sijoitettuna tuottavat riittävästi. Tärkeintä on huolehtia, että kaikki tekevät osuutensa yhteiskunnan hyväksi ja kartuttavat tulevaa eläkettänsä. Pienikin työpanos nostaa omaa sekä yhteiskunnan hyvinvointia.

Vastikkeettomat tuet eivät kartuta eläkettä, eivätkä nosta yhteiskuntaamme, päinvastoin. Kaikilla meillä on tarkoitus saada vaikuttaa omaan elämäämme.

Jukka Pekka Hämäläinen
kansanedustajaehdokas (sin.)
Hämeenlinna

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi