Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Rinteen liukumasatanen ei riitä eläkekorotuksiin

Äskettäin julkaistiin eläketurvakeskuksen tilasto eläkkeistä. Sen mukaan suomalaisten keskimääräinen eläke on 1680 euroa kuukaudessa. Lukema antaa vääristyneen kuvan eläkeläisten toimeentulosta.

Puolet eläkeläisistä saa alle 1 500 euron kuukausieläkettä. Lähes 40 prosenttia eläkeläisistä jää alle 1 250 euroon kuukaudessa. Takuueläke eli minimieläke on 785 euroa kuukaudessa. Suomessa on yli 660 000 köyhää, joiden joukossa eläkeläiset ovat kasvava ryhmä.

Tutkijoiden mukaan kansaneläkkeisiin ja takuueläkkeisiin pitäisi saada noin 200 euron suuruinen tasokorotus. Takuueläkkeeseen tuo korotus toki näyttää suurelta. Mutta taitetun indeksin käyttöönoton jälkeen on laskettu, että kaikki eläkeläiset ovat jääneet 40 prosenttia jälkeen palkkakehityksestä.

Yksin takuueläkkeen korottaminen ei riitä, vaan köyhyysjonoon liittyy yhä enemmän pientä työeläkettä saavia. Näitä ovat muun muassa entiset pienyrittäjät.

Eläkkeiden ja köyhyyden keskinäinen vertailu on jätetty hämärän peittoon. Toimeentulotuen käyttäjien määrä lisääntyy noin 10 000 henkilön vuosivauhdilla.

Lääkekorvausten vuotuinen katto paukkuu Kelalla yhä varhemmin eläkeläisten osalta. Leipäjonot ovat pidentyneet viime vuosina, vaikka Suomessa on eletty muutaman vuoden pituista yritystalouden kasvukautta.

Pieniä eläkkeitä paikataan tulonsiirroilla työelämässä olevilta köyhille eläkeläisille verotuksen avulla. Tässä ei ole mitään järkeä. Eläkkeellä pitäisi tulla toimeen ilman köyhyysapuja.

Meillä puhutaan eläkepommista, vaikka eläkerahastoissa on 200 miljardin peruspääoma ja sijoitustuotot kartuttavat summaa joka vuosi.

Viime sotien jälkeen syntyneet ikäluokat ovat nyt eläkeläisten joukossa. Osa heistä joutui suoraan työttömyyskortistosta pienelle eläkkeelle. Puhutaan työllisyyden kasvusta, kun väkeä on siirtynyt kortistoista eläkkeelle työttömyyslukuja kaunistamaan.

Uuden teknologian myötä työvoiman tarve vähenee kaiken aikaa.

Nyt meillä käydään kampanjaa, jonka mukaan maahanmuuttoa on lisättävä 160 000 henkilöllä lähivuosina, jotta tulevaisuuden eläkkeet saadaan maksettua. Maahantulijoista suuri osa saapuu kuitenkin välittömästi tulonsiirtojen saajiksi.

Työttömyys maahanmuuttajien keskuudessa on vielä 10 vuoden maassa olon jälkeen noin 30 prosenttia. Tämä ei ole työperäistä maahanmuuttoa.

SDP:n puoluejohtaja Antti Rinne on lupaillut, että maan tulevan hallituksen tulee korottaa eläkkeitä 100 eurolla kuukaudessa, sekin tulisi kolmen vuoden liukuma-ajan kuluessa. Ei se riitä alkuunkaan, kuten tilastot osoittavat.

Köyhiä on muissakin eläkeläisissä kuin vain takuueläkeläisissä. Taitettu indeksi oli se eläkepommi, joka on jo räjähtänyt laajalle kuin uusi puolustusvoimien hyppypanos.

Lasse Koskinen
Lahden kaupunginvaltuutettu,
maakuntavaltuutettu (ps)

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi