Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Eduskuntavaalit 2019

Lukijalta: Suomella ei ole varaa jättää panostamatta koulutukseen

On ollut ilo huomata, kuinka Etelä-Suomen Sanomat on antanut tilaa eduskuntavaaliehdokkaille, jotka ovat huolissaan suomalaisen koulutuksen tulevaisuudesta (ESS 13.3.2019). Huoli on aiheellinen ja ikävä kyllä koskee koko koulutusjärjestelmäämme.

Koulutuksesta on leikattu yli kaksi miljardia euroa viimeisen kahdeksan vuoden aikana, eli syytöntä puoluetta tähän ei ole. Suorien leikkausten lisäksi on toimeenpantu uudistuksia ilman riittävää rahoitusta sekä lykätty välttämättömien uudistusten toimeenpanoa säästösyistä. Tilanne vaatii korjausta.

Valtavaa rahoitusvajetta ei paikata kuitenkaan hetkessä, minkä vuoksi koulutus tarvitsee pitkän aikavälin kasvuohjelman, jolla rahoitus nostetaan kestävälle tasolle. Koulutus on nähtävä investointina, joka maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin. Suomella ei ole varaa jättää panostamatta koulutukseen.
 

Kiireellisimmät lainsäädännölliset uudistukset koskevat perusopetusta ja siinä erityisesti perusopetuslakiin viime vaalikaudella tehtyä muutosta, jolla erityistä tukea tarvitsevat lapset on voitu kunnissa siirtää yleisopetuksen ryhmiin ilman riittävää resursointia. Seuraukset ovat nyt nähtävissä ja sen perusteella lakia on muutettava.

Opettajamitoituksen kirjaaminen lakiin on myös yhdenvertaisuuskysymys ja tasa-arvoteko.

Toinen perusopetukseen liittyvä lakimuutostarve on opettajamitoituksen kirjaaminen lakiin. Oppilaiden ja opettajien järkevä suhdeluku mahdollistaa laadukkaan ja riittävän yksilöllisen opetuksen jokaiselle koululaiselle. Opettajamitoituksen kirjaaminen lakiin on myös yhdenvertaisuuskysymys ja tasa-arvoteko, ja se edellyttää yksiselitteistä ja täsmällistä lainsäädäntöä sekä riittävää rahoitusta sen toteuttamiseksi.
 

Opetusalan ammattijärjestö OAJ on rakentanut eduskuntavaaleihin osallistuville puolueille mallin, jolla turvataan oppimisen kannalta riittävä määrä ammattitaitoisia opettajia niin varhaiskasvatukseen, esiopetukseen, perusopetukseen kuin toisellekin asteelle.

Malli ottaa huomioon myös erityistä tukea tarvitsevat oppijat. Malli on puolueiden ja ehdokkaiden vapaasti hyödynnettävissä.

Pauliina Viitamies
Erityisasiantuntija
Opetusalan ammattijärjestö OAJ

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi