Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Eduskuntavaalit 2019

Mika Kari ja Kristiina Hämäläinen: Katse maakunnassa eteenpäin – mitä sote-uudistuksen valmistelusta opittiin?

Päijät-Hämeen maakunnassa muutaman vuoden ajan yhteistyössä tehty sote-uudistuksen valmistelu on tältä erää pysähtynyt. Vaikka valtakunnallinen uudistus jälleen kaatuikin, ei sote-uudistuksen tarve ole kadonnut.

Samat ongelmat, joita on jo vuosia yritetty ratkoa eri malleilla, ovat edelleen olemassa, kenties entistä konkreettisempina ja hankalampina kuin aiemmin.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuudessa, laadussa ja yhdenvertaisuudessa on monia ongelmia ja alueellisia eroja kautta maan. Erityisesti ongelmat koskevat perustason palveluja. Selvää on, että painopistettä on siirrettävä vahvemmin ennaltaehkäisyyn ja peruspalveluihin.

Vuoropuhelu ja yhteistyö kuntien, maakuntien, ministeriöiden valmistelijoiden ja poliittisen johdon kanssa on välttämätöntä.

Maakunnallisesti sote-uudistuksen valmistelutyön keskeiset opit ovat selvät. Tarvitsemme pian muutosta ohjaavaa lainsäädäntöä ja juridisen päätösvallan omaavan poliittisen tahon tekemään päätöksiä valmisteluprosessin jatkosta.

Lisäksi tarvitaan taloudellisia resursseja ja ohjausta valmistelulle ja vuoropuhelulle kuntien kanssa. Jo nyt valmistelussa kertynyt tietotaito ja osaaminen eivät onneksi mene hukkaan, vaan ovat käytettävissä myös tulevaisuudessa.

Katseet kääntyvätkin nyt seuraavalle vaalikaudelle. Millaisista asetelmista sotea lähdetään viemään eteenpäin uuden eduskunnan voimin? Edellisillä kierroksilla uudistus on kompastunut hallintomallilähtöisyyteen, perustuslakiin ja epärealistisiin aikatauluihin.

Olemme Päijät-Hämeessä hyvin tietoisia palvelujen integraation välttämättömyyden sekä digitalisaation ja tiedolla johtamisen mahdollisuuksista. Valmistelu tarvitsee valtion rahoitusta jatkossakin, jotta kehitystyötä voidaan jatkaa keskeytyksettä myös seuraavien sote-uudistusta ohjaavien linjausten tullessa.

Vuoropuhelu ja verkostoyhteistyö kuntien, maakuntien, ministeriöiden valmistelijoiden ja poliittisen johdon kanssa on välttämätöntä.

Mika Kari
maakuntahallituksen puheenjohtaja, eduskuntavaaliehdokas (sd.)
Kristiina Hämäläinen
maakuntahallituksen varapuheenjohtaja eduskuntavaaliehdokas (kok.)

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi