Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Ilmastotalkoisiin tarvitaan jokainen koulu, yhteisö ja instituutio, sillä seuraukset koskettavat kaikkia

Ilmasto huolestuttaa nuoria. Kuva: Juha Peurala

16-vuotiaan ruotsalaisen Greta Thunbergin alulle panemat koululaisten ja opiskelijoiden ilmastolakot ovat viime kuukausina valloittaneet maailmaa. Myös Lahdessa lakkoillaan, eli ”istutaan Gretan kanssa” perjantaisin kaupungintalon portailla.

Vaikka joidenkin koulujen oppilas- ja opiskelijakunnat ovat jopa lähteneet itse lakkoihin mukaan, saavat ilmastolakkoilijat kunnioitettavasta uhrauksestaan huolimatta paljon kuraa niskaansa myös koulujensa puolesta. Useat koulujen opettajat ovat toivoneet lakkoilijoiden kanssa keskustelua siitä, miten koulut voisivat liittyä ilmastokatastrofin vastaiseen taisteluun.

Vaikka vuosien päästä koulutetut nuoret itse eivät ehdi ongelman äärimmäisen akuutin luonteen takia ilmastokriisiä ratkomaan päättäjinä, on ilmastoteemaa ehdottomasti tuotava esille joka ikisessä oppiaineessa. Koulujen tulee kertoa totuus ilmastokriisin seurauksista.

Koulut voivat myös järjestää erilaisia teemapäiviä ja kulutuksen parempaan suuntaan muuttamista tavoittelevia pieniä ja suuria tapahtumia. Näitä voisi olla esimerkiksi ”tuo vanha tavarasi ja vaihda se toisen vanhaan tavaraan” -periaatteella toimivat vaatteiden ja koulutarvikkeiden vaihtokirppikset.

Myös Lahdessa lakkoillaan, eli ”istutaan Gretan kanssa” perjantaisin kaupungintalon portailla.

Yhteiskeittiöiden takia useilla koululla ei ole ikävä kyllä mahdollisuutta muuttaa omaa kouluruokailuaan. Joillakin kouluilla on kuitenkin siihen mahdollisuus, kuten omalla koulullani, Lahden yhteiskoululla.

Näissä kouluissa voitaisiin ainakin aluksi yhdistää kasvis- ja vegaaniruokavaihtoehto, tehdä vegaaniruoasta yleisesti houkuttelevampaa ja parempaa, sekä lisätä kasvisruokapäivien määrää. Lisäksi ruokatilausten kuljetusetäisyyksiin ja tarjoiltavan ruoan kotimaisuusasteeseen tulee kiinnittää huomiota.

Joka koulu voi niin ikään perustaa koulun oppilaista, opiskelijoista ja henkilökunnasta koostuvat ilmastotyöryhmät. Ne toimisivat koko koulun väen vaikuttamisportaalina ilmasto- ja ympäristöasioihin liittyen.

Ilmastotyöryhmän tehtäviin kuuluisi esimerkiksi koulun hiilijalanjäljen mittaaminen, hiilijalanjäljen pienentämisen valvominen ja teemapäivien järjestäminen.

Ilmastokriisin ratkaisu ei todellakaan löydy pelkästään kuluttajavalinnoista. Ilmastotalkoisiin tarvitaan jokainen koulu, yhteisö ja instituutio mukaan, sillä katastrofin seuraukset koskettavat kaikkia.

Oskari Päätalo ilmastolakkoileva lykkiläinen

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi