Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Eduskuntavaalit 2019

Lukijalta: Pormestarien mopo keulii pahasti Suomirata-asiassa

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori todisteli (Hämeen Sanomat 13.3.), että liikenne- ja viestintäministeriön, Helsingin, Vantaan ja Tampereen neuvonpidossa on yhteisesti ja yksimielisesti sovittu, ettei muita kaupunkeja huolita Suomirata Oy:n hankeyhtiön ensimmäiseen vaiheeseen. Tässä on nyt kaksi sekä oikeudellisesti että poliittisesti kestämätöntä seikkaa.

Ensinnäkin ministeriötä sitovat hallinnon yleiset periaatteet tasapuolisuudesta ja tarkoitussidonnaisuudesta. Ministeriöiden on kohdeltava erityisen tasapuolisesti kuntia, jotka ovat yhdenvertaisia suhteessa valtiovaltaan kokoeroista huolimatta.

Eiköhän ole korkea aika rata-asiassakin palata lailliseen menoon!

Jos ja kun tarkoituksena on koota osakkaita pääradan ja lentokenttäyhteyksien kehittämiseen, tilaisuus pitää tarjota radanvarren kunnille, jotka täyttävät hyväksyttävät kriteerit (esimerkiksi kaukoliikenteen asemakaupungit).

Liikenne- ja viestintäministeriön valmistelutoimet eivät näytä lainkaan asianmukaisilta. Millä valtuudella ministeri Anne Berner tai ministeriö rajaisi halukkaita kaupunkeja kuten Hämeenlinnan, Lahden ja Riihimäen pois?

Toiseksi Suomi-radassa on kysymys maan suurimmasta ratainvestoinnista, joka on liikenne- ja aluepoliittisesti erittäin tärkeä. Maassa ei nyt ole poliittisesti vastuunalaista hallitusta vaan toimitusministeristö, joka ei vakiintuneen valtiokäytännön mukaan voi päättää poliittisesti merkittävistä asioista. Alussa viitatut hankeyhtiön perustamistoimet ovat kiistatta sellaisia.

Eiköhän ole korkea aika rata-asiassakin palata lailliseen menoon!

Johannes Koskinen
oikeusministeri 1999–2005, kansanedustajaehdokas (sd.)

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi