Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Nuorisolla on ollut aina ahdistavaa, mutta lapsissa on tulevaisuus

Veera Pelkosen kirjoitus (ESS 8.3.2019) oli ahdistavaa lukea. Ehkä siinä näkyy, kuinka toivottomalta tämän hetkinen nuoriso näkee tulevaisuutensa – ainakin se osa, joka seuraa kotimaan ja ulkomaiden ilmastokeskustelua, joka maalaa yhä synkempää tulevaisuutta maapallolle. Tiedotusvälineetkin toistavat samaa mantraa päivästä toiseen.

Sen sijaan, että kerrotaan kaiken olevan menetetty, jos lämpötila nousee 1,5 astetta, olisi parempi kuvata, millaiselta maailma näyttää 20, 50 ja sadan vuoden päästä, jos kyseinen asteluku ylitetään ja samalla lopetettaisiin kaikki hiilidioksidia tuottavien energiamuotojen käyttö.

Esimerkiksi, paljonko merien pinta on tuolloin noussut, mikä on Arktiksen ja Antarktiksen jäätilanne, paljonko ydinvoimaloita tarvitaan korvaamaan öljy-, hiili-, kaasuvoimalat, ja niin edelleen. Ainakin minua nämä tiedot kiinnostaisivat ja saisin tietää, kuinka nopeasti loppu mahdollisesti lähestyy.

Ahdistavaa on ollut aina nuorisolla. Minulla ja vaimollani oli Vietnamin sota päivittäin televisiossa, ja Helsingissäkin marssittiin sotaa vastaan. Euroopassa olivat Neuvostoliiton ja Naton ydinaseet vastakkain ja kolmas maailmansota vain napin painallusta vailla. Jos yksikin pommi olisi räjähtänyt, olisivat radioaktiiviset laskeutumat tulleet myös Suomeen lounaistuulien tuomana.

Luottavaisena jätän ilmastonmuutoksen hoitamisen ja maailman parantamisen heidän ja heidän lastensa harteille.

Silti ikäluokkamme teki tyypillisesti 2–4 lasta perhettä kohden. Me ajattelimme, että jos ei rauhaa tule Eurooppaan meidän aikanamme, niin varmaan lapsemme sitten saavat sen aikaan. Ilman lapsia ei ole tulevaisuutta.

Lopulta kuitenkin kaikkein palkitsevinta on ollut seurata neljän poikamme kasvamista pienistä sylivauvoista koululaisiksi ja teini-iän koukeroiden jälkeen yhteiskuntamme täysivaltaisiksi jäseniksi.

Luottavaisin mielin jätän ilmastonmuutoksen hoitamisen ja maailman parantamisen heidän ja heidän lastensa harteille tai sitten maahanmuuton myötä niille uusille suomalaisille, jotka tai joiden vanhemmat ovat silloin tulleet tänne ”onnelaan” maatamme rakentamaan.

Antti Manninen
Hollola

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi