Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Eduskuntavaalit 2019

Lukijalta: Tulevan hallituksen nostettava koulutus keskiöön

Koulutus luo pohjan yksilöiden, perheiden ja yhteiskunnan tulevaisuudelle. Laadukas, tasa-arvoinen peruskoulu ja toisen asteen koulutus on kivijalka, jonka varaan on rakennettava. Aikana, jolloin valetotuudet, disinformaatio ja populismi ovat ottamassa yliotteen, on syytä pitää entistä vahvemmin kiinni kaikkien lasten oikeudesta hyvään, laadukkaaseen koulutukseen riippumatta perheiden varallisuudesta ja sosioekonomisesta taustasta.

Tällä hallituskaudella on koulutuksen suunnittelussa ja rahoituksessa tapahtunut heikennyksiä. Aiemmin koulutusta ohjasi KESU eli koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma kunnissa ja ministeriössä, kun valtionavustukset jaettiin sovittuihin teemoihin ja ohjelmiin.

Yhteiskunta rakentuu viisaasti, kun erilaisista maailmakatsomuksista ja yhteiskuntaluokista tulevat lapset ovat samoissa luokissa.

Nyt Sipilän hallituksen aikana tämän sijaan on tullut kärkihankkeista satunnaisesti nousevat ideat, jotka ovat ohjanneet koulutusta. Tämä ei ole ollut viisasta eikä vastuullista.

Poukkoileva toiminta, jossa hallitus ensin leikkaa koulutusmäärärahoja ja sitten paikkaa niitä lyhytaikaisella, riittämättömällä hanke- ja projektirahoituksella, on kestämätöntä toimintaa.

Tämän on muututtava. Sekä rahoitus että muut resurssit koulutuksen alalla tarvitsevat kattavan, kehittävän ja kestävän pohjan, jotta nousemme ylös, takaisin koulutuksen huippumaaksi.

Suomessa on pidettävä kiinni siitä, ettei yksityistäminen laajene koulutukseen. Kun yksityistäminen on saanut tämän hallituksen aikana suuren roolin esimerkiksi vanhusten palvelutuotannossa ja hylätyssä sote-uudistuksessa, siihen on otettava kantaa myös koulutuksen puolella.

Ruotsissa yksityisiä kouluja on yli 500 ja niitä ovat ajaneet oikeistopuolueet. Ne ovat uskonnollisia ja muihin ideologioihin perustuvia yksityisiä peruskouluja ja lukiota.

Sama ei saa tapahtua Suomessa. Siksi ei enää tule antaa yhtään uutta toimilupaa yksityisille kouluille. Yhteiskunta rakentuu viisaasti, kun erilaisista maailmakatsomuksista ja yhteiskuntaluokista tulevat lapset ovat samoissa luokissa. Näin he kasvavat kunnioittamaan eri lähtökohdista tulevia lapsia ja perheitä.

Koulutus on nostettava tulevan hallituksen merkittäväksi kehittämiskohteeksi. Siksi tulevan hallituksen on korjattava Sipilän hallituksen virheet ja leikkaukset koulutuksen toimialalla.

Kirsi Ojansuu-Kaunisto
luokanopettaja, KM TK eduskuntavaaliehdokas (vihr.)

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi