Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Eduskuntavaalit 2019

Lukijalta: Ehkäisevä työ säästää muutakin kuin euroja

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen ja ylläpito ovat keskeisessä asemassa maamme tulevaisuutta ajatellen. 1990-luvulla alkaneet säästöt ja leikkaukset ovat kuitenkin kohdistuneet suurelta osin juuri tähän. Nyt korjataan noiden säästöjen aiheuttamaa satoa.

Vaikka yleisesti ottaen lasten ja nuorten hyvinvointi Suomessa on 2000-luvulla kohentunut, on eriarvoistuminen eri ryhmien välillä lisääntynyt. Muun muassa perhetaustat, koulutus ja sukupuoli näkyvät hyvinvointitutkimuksissa. Myös alueelliset erot ovat suuria.

Korjaava työ on sekä inhimillisesti että taloudellisesti aina huonompi vaihtoehto.

Hyvinvoinnin puute kärjistää erityisesti heikoimmassa asemassa olevien tilannetta ja palveluiden tarvetta. Sukupolvelta toiselle periytyvä työttömyys sekä päihde- ja mielenterveysongelmat ovat asioita, joiden välttämiseksi tulisi tehdä työtä ehkäisten ongelmia. Korjaava työ on sekä inhimillisesti että taloudellisesti aina huonompi vaihtoehto.

Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen aikuiseen elämässään. Hänellä on oikeus turvalliseen ja rauhalliseen kouluympäristöön, tarvittavaan tukeen sekä mahdollisuus harrastaa. Miten nämä oikeudet tänä päivänä toteutuvat?

Kuntien säästöpaineiden vuoksi suurimmassa osassa kuntia on hävitetty pien- ja erityisluokat käytännössä kokonaan. Erityisoppilaat on integroitu normiluokkiin, joiden ryhmäkokoja on kasvatettu ja samanaikaisesti avustajia on vähennetty.

Tämä on aiheuttanut työrauhan katoamisen, opettajien perustehtävän muuttumisen opettamisesta rauhanturvaamiseen ja oppilaan henkilökohtaisen tuen vähenemisen. Muutokset näkyvät oppimistuloksissa ja opetuksen laadussa.

Myös koulun ulkopuolella tapahtuvan aikuisen ja lapsen välisen kanssakäymisen määrä on vähentynyt. Paljon paukkuja joudutaan sijoittamaan korjaavaan työhön, esimerkiksi mielenterveys- ja päihdepalveluihin, syrjäytyneiden ja palveluiden piiristä kadonneiden lasten ja nuorten etsintään, lastensuojeluun ja sen tukitoimiin. Eivätkä nämäkään paukut riitä.

Säästäessämme ehkäisevästä työstä, maksamme moninkertaisesti korjaavasta. Korjaava työ on tärkeää, mutta enemmän resursseja tulisi ohjata siihen, ettei näitä ongelmia tulisi.

Välittävä ja tasapainoinen aikuinen, jolla on tarpeeksi aikaa luoda luotettava suhde lapseen, on parasta, mitä yhteiskunta voi lapselle tarjota. Tämän me olemme lyhytnäköisillä säästöillä ja leikkauksilla ottaneet pois. Olisiko nyt aika antaa se takaisin?

Ville-Matti Kuusela
eduskuntavaaliehdokas (LiNy)

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi