Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Eduskuntavaalit 2019

Lukijalta: Maatalouden kannattavuus kuntoon

Suomalainen ruoka on parasta maailmassa, ja jotta sitä on jatkossakin riittävästi saatavilla, on sen tuotannon oltava kannattavaa. Kaupan ei pidä elintarvikeketjussa katsoa vain omaa etua määräämällä tuottajahintoja yksipuolisesti. Se ajaa kotimaisen ruoantuotannon alas.

Reijo Karhisen selvityksenkin mukaan päivittäistavarakauppa on saatava mukaan aidon win-win-kumppanuuden hengessä. Yksi keskeinen syy alkutuotannon taloudellisiin ongelmiin on että elintarvikeketjusta puuttuu yhteinen näkemys ja tahtotila maatalouden kannattavuusongelmien ratkaisemiseksi yhdessä.

On tärkeää päästä saman pöydän ääreen keskustelemaan ja hakemaan yhdessä konkreettisia toimia, joilla alkutuotannon osuutta elintarvikeketjun tuloista kasvatetaan.

Luottamuksen rakentamiseksi tarvitaan avointa keskustelua ruokaketjun yhteisistä tavoitteista. Maatalouden parempaan tulokehitykseen on ketjun kaikkien toimijoiden sitouduttava. Ei ole myöskään kaupan etu, että tilat lopettavat tuotantoa sen kannattamattomuuden vuoksi. Silloin kaupalla ei ole tarjota kuluttajille maailman parasta ruokaa ja myös Suomen huoltovarmuus kärsii.

Kotimaisen ruuan tuotannon tulevaisuuden ratkaisee elintarvikeketjun yhteistoiminta, jossa kaupalla on erittäin keskeinen rooli.

Maataloutemme ja sen myötä ruokahuoltomme perustoja ovat ja tulevat jatkossakin olemaan, investoivat, kehittävät ja aitoa yrittäjäriskiä ottavat kannattavat tilat – koosta riippumatta, Karhisen selvityksessä todetaan.

Selvityksessä esimerkinomaisesti nostettu 20 000 euron tulovaatimus tiloille ei ole keskustan tavoite. Raja sulkisi suurimman osan tiloista investointien ulkopuolelle. Siksi se voidaan unohtaa. Ensimmäisenä pitää elinkeinon kannattavuus saada paremmaksi, se mahdollistaa investoinnit, joilla elinkeinoa kehitetään. On saatava varmuus paremmasta tulokehityksestä.

Oikein kohdennetuilla investoinneilla on mahdollisuus kasvattaa tuloja, mutta jos kauppa kahmaisee siitä suurimman osuuden, se on kannattamatonta. Kotimaisen ruuan tuotannon tulevaisuuden ratkaisee elintarvikeketjun yhteistoiminta, jossa kaupalla on erittäin keskeinen rooli. On puolustettava yhdessä suomalaista ruokaa, se on samalla työtä meille.

Johanna Häggman
eduskuntavaaliehdokas (kesk.)

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi