Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Eduskuntavaalit 2019

Lukijalta: Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä esimerkkiä

Me suomalaiset tarvitsemme terveydenhuoltoon uudenlaista tapaa ja keinoja varmistaa ikääntyvän yhteiskuntamme terveydenhuollon palvelut.

Laajapohjainen, mieluiten parlamentaarisen valmisteluun perustuva terveydenhuollon kehittäminen on välttämättömyys. Ihmisen palvelujen tarvitsijana pitää olla tärkeimmällä sijalla valmistelussa, ideologisen tavoitteiden sijaan.

Maakunnat ovat liian pieniä kokonaisuuksia.

Terveellisempi ympäristö, terveemmät elämäntavat, hyvä työterveyshuolto, katkeamaton hoitoketju perusterveydenhuollosta vaativaan erikoissairaanhoitoon kannattaa olla yhteisenä tavoitteena. Tietojärjestelmien yhteensopivuus on välttämättömyys hyvälle hoitoketjulle.

Nykyinen osin hallitsematon ulkoistus, jossa ihminen ei voi itse valita hoitopaikkaa, edistää sekä julkisen, että yksityisen terveydenhuollon laadun heikkenemistä. Tästä on karmeita esimerkkejä, joita emme kukaan kaipaa.

Mahdollisuus valita julkisen terveydenhuollon hoitopaikkojen välillä, jota täydentää kolmannen sektorin ja yksityisen sektorin terveydenhuolto osana valikkoa olisi mielestäni erinomainen vaihtoehto.

Nykyisessä mallissa valinnan tekee viranomainen. Annetaan tulevaisuudessa kansalaisten valita parasta itselle, näin huonosti asioita tekevät tahot kaatuvat pois.

Organisoitumismalli pitää kehittää hoidon tarjonnan ja osaamisen kautta sekä ihmisille tärkeiden perusterveydenhuollon lähipalvelujen tarpeiden kautta. Hallintomallit voivat perustua vahvoihin kaupunkeihin ja harvaan asutulla seudulla toisenlaisiin ratkaisuihin.

Maakunnat ovat liian pieniä kokonaisuuksia. Yhteistyö, jota Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan osalta erikoissairaanhoidon osalta on viritelty, on erinomainen esimerkki uudenlaisesta ajattelusta. Kahdeksan tähden sairaala on kannatettava kokonaisuus.

Hyvinvointiyhtymän haasteet suoriteperusteisessa laskutuksessa ajavat julkisen talouden ahtaalle. Kinastelun sijaan on haettava taloudellisesti ja toiminnallisesti toimivia yhteistyömalleja.

On unohdettava ideologiat ja valmisteltava päätettäväksi parasta terveydenhuoltoa maailmassa meille suomalaisille. Ja tehtävä päätöksiä, joita ei ole kahteentoista vuoteen kyetty tekemään.

Marko Ahtiainen
eduskuntavaaliehdokas (kok.)

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi