Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Eduskuntavaalit 2019

Lukijalta: Miksi emme valjastaisi pienyrityksiä työllisyyden vetureiksi?

Suomessa on Tilastokeskuksen yritysrekisterin mukaan 286 934 yritystä ja ne työllistävät 1,4 miljoonaa ihmistä. Ne tuottavat veroja, joilla maksetaan palveluita meille kaikille. Kaikista Suomen yrityksistä 93,2 prosenttia on mikroyrityksiä, eli alle kymmenen hengen yrityksiä, joista suurin osa on yhden hengen yrityksiä.

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on pienyrittäjälle iso asia, sillä palkkaamiseen liittyy yrittäjän mielessä paljon riskejä. Siksi monet yrittäjät tekevätkin aivan kaiken yksin.

Valtio voisikin tukea suuryritysten sijaan enemmän pienyrittäjiä ja niiden suoraa työllistävää vaikutusta.

Miksi emme siis alentaisi pienyrittäjien kynnystä palkata ensimmäinen työntekijä, ja valjastaisi tätä valtavaa pienyrittäjien määrää koko Suomen työllisyyden veturiksi?

Valtio voisikin tukea suuryritysten sijaan enemmän pienyrittäjiä ja niiden suoraa työllistävää vaikutusta.

Ratkaisumallissani ensimmäisen työntekijänsä palkkaavat yritykset saisivat valtiolta tukena palkatun henkilön kuuden kuukauden koeajan palkan, jos palkattu työntekijä on työtön. Näin työtön työnhakija pääsisi näyttämään kykynsä ja pienyritykset tottuisivat pitkällä aikavälillä ajattelemaan kasvua ja työllistävää vaikutusta laajemmin.

Koeajan jälkeen yritykset ottaisivat palkanmaksun tietenkin omalle vastuulleen. Lisäksi syrjäytymisvaarassa olevat kansalaiset saataisiin paremmin mukaan osaksi yhteiskuntaamme.

Hyvän kierre saataisiin näin käyntiin kaikille osapuolille: valtion sosiaalitukien maksaminen päättyisi, verotulot lisääntyisivät, ihmiset saisivat töitä ja pienyritykset voisivat kasvaa. Voidaankin kysyä, miksi tällaisista suoraa työllistymistä tukevista vaihtoehdoista ei edes keskustella Suomessa?

Työ on mielestäni parasta sosiaaliturvaa ja työllisyys paras vakuutus hyvinvointiyhteiskuntamme rakenteiden säilyttämiseksi. Hyvä ei synny itsestään, se on tehtävä.

Mika Walkamo
yrittäjä ja työnantaja, Mukkulan Kartano
eduskuntavaaliehdokas (kok.)

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi