Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Oliko Asikkalan valtuutetuilla oikeat ja riittävät tiedot kouluasian ratkaisuun?

Asikkalan kunnanvaltuusto hyväksyi 16.12.2008 Vääksyn osayleiskaavan tarkistamisen yksimielisesti. Kaavan valmistelu kokouskäsittelyineen ja lausuntoineen kesti kolme vuotta.

Vääksyn yhteiskoulun osalta tehtiin kaavamerkintä sr-2: "Suojeltava rakennus tai rakennusryhmä. Kohteessa on erityistä rakennushistoriallista ja/tai historiallista ja/tai maisemallista arvoa. Rakennus- tai purkulupa-asioissa tulee pyytää lausunto museoviranomaiselta tai ympäristökeskukselta."

Viime kesäkuussa valtuusto päätti äänestyksen tuloksena, että koulu puretaan kokonaisuudessaan ja että tilalle rakennetaan uusi koulu. Suojelumerkinnästä olivat 2008 päättämässä silloinen kunnanjohtaja ja nykyisen kunnanhallituksen puheenjohtaja Juri Nieminen, silloinen valtuuston puheenjohtaja Kaarina Jokinen ja valtuutetut Merja Palokangas-Viitanen, Seija Upola, Immo Virtanen sekä valtuuston varajäsen Kari Lyyrylä.

Vilho Laakso oli tuosta kokouksesta poissa, mutta hän oli ollut asiaa kunnanhallituksessa valmistelemassa. Sama porukka oli viime kesäkuussa valmis toteamaan, ettei heidän omalta osaltaan hyväksymä suojelumerkintä ollutkaan minkään arvoinen.

Ei sentään päätetty julistaa asiakirjoja salaiseksi, vaikka käytännössä näin meneteltiin.

Tekninen johtaja Harri Hirvonen sekä VYK-työryhmän ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Juri Nieminen kirjoittavat 30.1.2019 Päijät-Hämeessä ja kertovat, että asiantuntijan raporttia oli käsitelty valtuustoseminaarissa, yleisötilaisuudessa sekä koulutyöryhmässä.
 

Asiaa oli todennäköisesti käsitelty, mutta olennaista on, miten sitä oli käsitelty. Mitä tietoa oli jaettu rakennusten kunnosta? Oliko kerrottu, että tutkimusraporteissa ei ole ainoatakaan suositusta rakennusten purkamiseksi.

Koulutyöryhmän muistioissa ei ole lainkaan käsitelty korjausvaihtoehtoja eikä sanallakaan kerrota tehdyistä rakennetutkimuksista. Lähtökohdaksi työryhmän ensimmäisen kokouksen pöytäkirjaan 10.1.2018 oli kirjattu, että työryhmän esitys valtuustolle tehdään kokonaisarvion perusteella huomioiden hinta, riskit ja tilojen toimivuus.

Toisessa kokouksessa 26.1.2018 Lehto Oy:n edustaja esitteli heidän talousohjattua koulurakennusmalliaan ja keskusteltiin Hollolassa toteutetuista koulurakennusten elinkaarimallista. Kolmannessa kokouksessa 16.2.2018 olivat paikalla Inspiran ja Rambollin edustajat esittelemässä elinkaarimallia.

Neljännessä kokouksessa 23.2.2018 hanketyöryhmä teki päätöksen peruskorjausvaihtoehdon sulkemisesta pois päätyen ainoana vaihtoehtona uudisrakentamiseen. Mitä mahtoi olla se "kokonaisarvio", jonka perusteella työryhmä suunnitteli antavansa lausuntonsa aikanaan kunnanvaltuustolle.
 

Melkein jokaisen kokouskutsun asialistaan oli kirjattu hankkeesta tiedottaminen, jota ei kuitenkaan joko ehditty käsitellä tai päätettiin siirtää asia seuraavaan kokoukseen.

Viimeisessä kokouksessa 4.5.2018 ennen valtuuston kokousta työryhmä päätti tiedottamisesta, että samalla kun kunnanhallituksen lista lähtee, paperi lähtee myös valtuustoryhmien puheenjohtajille. Mikä paperi?

Kaikille muille, jos joku hankkeesta kysyy, tiedotus on perusasioiden kertomista tai kunnanhallitukselle lähtevä virallinen esitys. Ei vaikuta kovin aktiiviselta tiedottamiselta. Ei sentään päätetty julistaa asiakirjoja salaiseksi, vaikka käytännössä näin meneteltiin.

Valtuustoseminaarin työlistaan työryhmä kirjasi Juri Niemisen aloituspuheenvuoron, arkkitehti Kari Järvisen esittelyn asiasta sekä yhteiskoulun rehtorin ja sivistysjohtajan puheenvuorot. Ainuttakaan rakennuskorjauksen ammattilaista ei ole asiasta kuultu.

Oleellista tämän asian osalta on, mitä tietoa valtuutetuille on jaettu ja onko jotakin oleellista salattu. Onko valtuutetuilla ollut oikeat ja riittävät tiedot asian ratkaisuun?

Antti Vilppula

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi