Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Ylihammaslääkäri: Miksi kaupunki myy koulussa karkkia? Launeen oppilailla muutenkin keskiarvoa huonommat hampaat

Kuva: Mirja Hussain

Sillä oli informaatioarvoa minullekin, kun selvisi, että kaupungin nuorisotyöntekijä on käynnistänyt karkkimyynnin Launeen koulussa (ESS 1.2.). Saimme tämän ilmiön (limsa-ja karkkiautomaatit yms) jo lähes kokonaan kitkettyä Lahdesta koulujen, kouluterveydenhuollon, Lahden Aterian ja kotien yhteistyöllä.

Kouluterveydenhuolto suhtautuu tällaiseen toimintaa kielteisesti, koska nämä tuotteet ovat yksiselitteisesti epäterveellisiä. Niiden vaikutus muihin ihmiselimistön kudoksiin ei näy välttämättä ulospäin, mutta suussa näkyy ja siellä näiden vaikutus on pysyvää. Syntyvät vauriot ovat elinikäinen riesa.

Miksi kilpailla markettien kanssa?

Laune-ilmiötä voidaan vähätellä siksi, että myyntiä tapahtuu vain harvoin. Pääpointti ei olekaan tässä, vaan siinä, että koulun vieressä on iso marketti, jonka palveluja lapset havaintojeni mukaan käyttävät aivan riittävästi. Miksi koulussa pitää olla kilpailevaa toimintaa?

Markettien tarjonta on aivan riittävää terveyden heikentämisessä, miksi sitä pitää vahvistaa koulussa tapahtuvalla myynnillä? Koulussa tapahtuva myynti vahvistaa markettimyyntiä, ja tuomalla myynti kouluun saadaan sairastumaan joku sellainenkin, joka muutoin voisi pysyä terveenä.

Tässä yhteiskunnalla on suuri vastuu.

Miksi ihmeessä koulussa ylipäätään pitää myydä jotain, eikö maailmassa voisi olla paikka, jossa ei ole tarvetta ostaa yhtään mitään?

Parakissa hoidetaan hampaita

Launeen koululla on kaupungin kustantama hammashoitola, jonka tehtävänä on lasten terveyden edistäminen, sairauksien ehkäiseminen ja hoitaminen. Hoitola toimii siellä parakissa aivan kuten muukin koulu ja tekee hienoa työtä lasten terveyden eteen Siitäkin huolimatta, että hoitolan toimintaympäristöä voidaan nykytermejä käyttäen sanoa haastavaksi.

Vanhanaikaisissa parakeissa on kesällä kuuma ja talvella kylmä ja olot muutenkin hiukan toisenlaiset kuin muualla. Mutta aina, kun Launeen koulu on ollut parakissa, on hammashoitola ollut siellä myös, jo useamman kerran.

Terveydenhuollon henkilökunta kokee samat parakkielämisen ilot ja surut kuin muukin kouluympäristö ja joutuu sopeutumaan olosuhteiden edellyttämällä tavalla. Siitä heille suuret kiitokset.

Mutta tuntuu oudolta, että saman maksajan eli Lahden kaupungin toimesta järjestetään samalla alueella sekä terveyttä parantavaa että sen heikentämiseen tähtäävää toimintaa.

Launeen lapsilla hammassairauksia

Suun sairauksien esiintyvyys on hyvin tiukasti sidoksissa sosiaaliluokkiin. Lahdessakin tämä näkyy oppilaiden sairastuvuuslukuja vertailemalla eri kouluissa.

Launeen koulu on suuri, ja lapsia tulee kaikista sosiaaliluokista. Tämä näkyy myös sairastavuudessa, hammassairauksien esiintyvyyden keskiarvoluvut per lapsi ovat korkeammat kuin jossain muualla.

Tätä tilannetta pitää pyrkiä parantamaan kotien, koulun, kouluterveydenhuollon ja muiden toimijoiden yhteistyöllä. Lahdessa tästä on hyvät kokemukset ja pitkät perinteet.

Lahtelaisten lasten hammasterveys on parantunut koko 2000-luvun ajan ja se on nyt parempi kuin koskaan aiemmin. Tässä on hyvä perusta työn jatkamiselle. Nyt ei ole oikea aika tehdä toimia, jotka voivat tätä kehitystä heikentää, sillä eivät nämä lapset vieläkään liian terveitä ole.

Markku Mikkonen
ylihammaslääkäri, PHHYKY, Lahti
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi