Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Eduskuntavaalit 2019

Lukijalta: Lahden kasvu on valtionkin etu – uutta matoa koukkuun

Lahden on päästävä seuraavalla neuvottelukierroksella niin sanotun MAL-sopimusten piiriin. Tulevaisuuden maankäytön, asumisen ja liikenteen kehittämiseen liittyvät hankkeet ovat avainasemassa Lahden kasvun varmistamisessa. Lahden kasvu ja menestys ovat avaintekijöitä koko talousalueen ja maakunnan kehityksessä ja hyvinvoinnissa.

Valtio on usean vaalikauden ajan tehnyt maankäyttöä, asumista ja liikennettä koskevat MAL-sopimukset neljän kaupunkiseudun (pääkaupunkiseutu, Tampere, Turku ja Oulu) kanssa.

Samat maankäytön tiivistämisen, aktiivisen asuntopolitiikan sekä julkisen ja muun liikenteen järjestelyjen kysymykset, jotka koskevat neljää suurinta kaupunkiseutua, koskevat myös Lahtea, Jyväskylää ja Kuopiota. Onkin välttämätöntä, että MAL-menettely laajennetaan koskemaan myös näitä alueita.
 

Asialla on huomattava valtakunnallinen merkitys. Suomi tarvitsee modernin osaamisen ja yritystoiminnan kaupunkiseutuja, joilla on realistiset edellytykset vahvistaa maan kansainvälistä kilpailukykyä.

Lahden, Kuopion ja Jyväskylän mukanaolo MAL-sopimusmenettelyssä tukee maan tasapuolista kehittymistä. Lahden seudun kasvu voi myös purkaa pääkaupunkiseudun kalliita kasvupaineita sekä yritystoiminnan että väestön keskittymisen osalta.

Valtio tarvitsee myös uusia kaupunkikeskuksia haastamaan entisiä MAL-sopimuksen piirissä olevia kaupunkeja. Uudella kolmikolla onkin tarjottavanaan uusia näkökulmia, ja se avaa sopimussisällöt pakostikin uudelleen.
 

Lahdella olisi maan johtavana ympäristökaupunkina tarjottavanaan kunnianhimoisia elementtejä sopimusmenettelyyn. Lahdessa uusia ratkaisuja on kehitetty jo nyt yhteistyössä esimerkiksi alueen yritysten sekä pääkaupunkiseudun kanssa.

Tulevissa MAL-neuvotteluissa korostetaan myös kumppanuutta, vuorovaikutteisuutta ja yksilöityjä malleja kullekin kaupungille. Kumppanuudesta ja vuorovaikutteisuudesta näytimme jo esimerkkiä, kun kolmikkona marssimme ministereiden puheille.
 

Maan uuden hallituksen kanssa solmittava MAL-sopimus jatkaa hyvin Lahden uudistusten linjaa. Kehätie vapauttaa radanvarren alueen kehityksen, Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto avaa yliopistopuolen, kaupunkirakennetta on tiivistetty, Suomi-rata parantaa yhteyksiä edelleen.

MAL-sopimuksen kautta valtio on jatkossakin mukana Lahden ja koko talousalueen tavoitteiden toteuttamisessa. Toivottavasti kaikki päijäthämäläiset kansanedustajaehdokkaat ja tulevat kansanedustajat sitoutuvat edellyttämään asian saamista hallitusohjelmaan.

Milla Bruneau
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja
Eduskuntavaaliehdokas (kok.)
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi