Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Saksa avusti Suomea salaisesti

Joel Vainonen kirjoitti (ESS 31.1.) Ruotsin avusta talvisodassa myönteisellä tavalla. Varsinkin puolustusmateriaalin osalta luvut ovat suuria. Lähteitä on tietysti monenlaisia, minkä vuoksi niistä on mahdollista valita sopivin, ellei syvenny lähdekritiikkiin.

Talvisodan aikana Suomen ulkomailta tekemien puolustusmateriaalihankintojen arvoksi on laskettu ja arvioitu summa, joka nykyrahassa on noin 1 330 miljoonaa euroa. Summa sisältää sekä ostosopimukset että lahjoitukset. Materiaalista vain osa saatiin käyttöön sodan aikana. Ruotsin osuus oli noin 425 miljoonaa euroa, mikä oli suurin maakohtainen arvo.

Ruotsin materiaaliavun luonne kuitenkin muuttuu, kun otetaan huomioon tieto, että itse asiassa Saksa (marsalkka Herman Göring) vaati Ruotsia toimittamaan Suomelle materiaalia, jonka Saksa korvaisi vastaavanlaisilla tarvikkeilla Ruotsille. Muussa tapauksessa Göring uhkasi lopettaa Saksan materiaalitoimitukset Ruotsiin kokonaan.

Näin siis Saksa käytännössä avusti Suomea Ruotsin kautta salaisesti. Saksa ja Neuvostoliittohan olivat sopineet 23.8.1939 etupiireistä, joten avoin apu Suomelle ei olisi ollut sopimuksen mukaista.

Saksalta Ruotsiin tulleiden korvaavien toimitusten arvoksi on laskettu 470 miljoonaa euroa, mikä näiden lukujen valossa ylittää Ruotsista Suomeen hankitun materiaalin arvon.

Jorma Juottonen
everstiluutnantti evp
valtiotieteiden tohtori
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi