Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Eduskuntavaalit 2019

Lukijalta: Julkisen alan perintä ajaa ihmisiä vaikeuksiin

Kuukausi sitten rankattiin Päijät-Häme Suomen maakunnista ykköseksi Asiakastiedon julkistamassa maksuhäiriötilastossa. Aikuisikäisistä päijäthämäläisistä lähes joka kymmenennellä (9,4 %) eli 15 500:lla on maksuhäiriötä.

Kantahämäläisistä yhdeksällä prosentilla on maksuhäiriöitä. Merkittävä tekijä, joka ajaa ihmisiä ahdinkoon, on kuntien ja kuntainliittojen aggressiivinen perintä päivähoitolaskujen ja sote-asiakasmaksujen osalta.

Vuositasolla Lahti laittaa perintään tai ulosottoon noin 1 700 laskua ja ulosottoon noin 300 laskua. Se, että näistä vain muutamat osaavat hakea varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukaista kohtuullistamista maksuun, kertoo viranhaltijoiden laiminlyöneen tiedottamisen.

Hyvinvointiyhtymän perintäluvut kielivät vieläkin suuremmasta ongelmasta. Perintään tai ulosottoon laitettuja laskuja on vuositasolla päälle 30 000, eikä asiakkaista kukaan tunnu tietävän kohtuullistamis- tai armahdusmahdollisuudesta.

Vain muutamat osaavat hakea lain mukaista kohtuullistamista maksuun, mikä kertoo viranhaltijoiden laiminlyöneen tiedottamisen.

Asiakasmaksulaissa todetaan muun muassa, että ”maksu on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava siltä osin kuin maksun periminen vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteutumista”.

Tästä siis yleisesti vaietaan. Kuntaliiton mukaan perintä lipsahtaa laittomuuden puolelle, kun kunta tai kuntayhtymä käyttää perinnässä perintäyhtiötä teknisenä toimijana.

Jos tulkitaan, ettei asiakas ole oikeutettu maksuhelpotukseen, voi kunta periä näitä maksuja itse, ja jos se ei tuota tulosta, se voi siirtää maksun ulosottoviranomaisen perittäväksi, mutta ei perintäyhtiölle.

Kuntaliiton viisi vuotta sitten tekemän selvityksen mukaan yli puolet kunnista kiertää lakia näiden julkisoikeudellisten laskujen perinnässä. Voidaan siis puhua maan tavasta, jossa hoivayhtiöiden tapaan ylikansalliset veroparatiisiyhtiöt saalistavat kansalaisia vuoroin hallitusvaltaa pitävien puolueiden suojeluksessa. Tähän on saatava muutos.

Seppo Korhonen
Lahden kaupunginvaltuutettu, vasemmisto
kansanedustajaehdokas (reli)
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi