Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Kielletään voiton tavoittelu vanhus- ja vammaispalveluissa sekä varhaiskasvatuksessa

Esperi Caren, Attendon, Mehiläisen ja monen muun suuren sote-toimijan laiminlyönneissä ei ole kyse laadunvalvonnan epäonnistumisesta. Kyse on inhimillisyyden ja ihmisarvon kunnioituksen puutteesta. Kun inhimillisyys vaatii valvovan viranomaisen puuttumista, järjestelmämme on todella vinossa.

Syy löytyy siitä, ettei pääomalla ole moraalia. Sijoittajilla saattaa olla, mutta se katoaa välikäsien ja toimijoiden ketjuun. Vastuun voi myös kadottaa vetoamalla siihen, että asiakkaat äänestävät jaloillaan. Eivät äänestä.

Siksihän tämä epäinhimillinen kohtelu on ollut mahdollista, etteivät asiakkaat voi lähteä eikä heidän äänensä kuulu. Verovaroin tuotettavat palvelut eivät ole markkinaehtoisia, niihin ei päde kilpailun laatua jalostava vaikutus.

Yksityistämiskehitys on ollut nopeaa. Sitä on perusteltu yksityisen sektorin laadulla ja tehokkuudella, jotka johtavat säästöihin julkisessa taloudessa. Tehokkuus on todellisuudessa sitä, että tehdään vähemmän, jotta osingot juoksevat.

Kun inhimillisyys vaatii valvovan viranomaisen puuttumista, järjestelmämme on todella vinossa.

Samalla yhtiöt järjestelevät verot verottajan ulottumattomiin, ja verovarat hupenevat vallan muualle kuin julkiseen talouteen. Yhtiöiden toimintaa ei valvo kansanvalta. Niiden hallitukset valvovat vain yhtiön taloudellista etua.

Yhteiskunnan rooli on muuttunut hoivan järjestämisestä yritysten tukemiseksi ja voittojen mahdollistamiseksi. Eikä kehitys ole pysähtymässä vaan laajenemassa varhaiskasvatukseenkin.

Jos halutaan pitää huoli lähimmäisistä ja turvata julkinen talous, on työ aloitettava lainsäädännöstä: Kielletään voiton tavoittelu vanhus- ja vammaispalveluissa sekä varhaiskasvatuksessa. Peruskouluahan tällainen lainsäädäntö onneksi koskee.

Lakimuutoksilla on mahdollista puuttua verovälttelyyn ja turvata julkisen talouden tila yksityistämistä paremmin. Kun kaikki pelaavat samoilla säännöillä, yksityinen sektori voi hyvin olla mukana hyvinvointiyhteiskunnan ydintoiminnoissa.

Elisa Lientola
kaupunginvaltuutettu, eduskuntavaaliehdokas (vas.)

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi