Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Koulutuksen ongelmat tiedettiin jo kaksi vuotta sitten

Suomen tarina on koulutuksen tarina. Se on tarina siitä, miten köyhä, syrjäinen pohjoinen maa on kyennyt luomaan oikeudenmukaista vaurautta ja nousemaan aineellisesta niukkuudesta maailman menestyjien joukkoon.

Vihreiden 18.11.2018 hyväksytyssä koulutuspoliittisessa ohjelmassa tavoitteeksi on asetettu suomalaisen koulutuksen ja tutkimuksen nostaminen maailman huipulle. Tämä edellyttää Sipilän hallituksen tekemien leikkausten perumista ja lisäsatsauksia koulutukseen eli maan tulevaisuuteen.

Keskustan kansanedustajaehdokkaat Martti Talja (ESS 14.1.2019) ja Hilkka Kemppi (Seutunelosen paikallislehdet 23.1.2019) ovat mielipidekirjoituksissaan esittäneet huolensa toisen asteen koulutukseen tilanteesta.

Kaikki heidän esittämänsä ongelmat ovat olleet tiedossa jo keväällä 2017, jolloin eduskunta käsitteli vihreiden ja muiden oppositiopuolueiden välikysymystä ammatillisten koulutusten leikkausten aiheuttamista seurauksista ja koulutuksen eriarvoistumisesta.

Jos hallitus olisi luopunut toisen asteen koulutuksen leikkauksista, meillä olisi valtakunnassa yksi ongelma vähemmän.

Jos hallitus olisi luopunut välikysymyksessä esitetyn mukaisesti toisen asteen koulutuksen 190 miljoonan euron leikkauksista, meillä olisi valtakunnassa yksi ongelma vähemmän.

Välikysymyksen mukaan toisen asteen ammatillisen koulutuksen kenttä on keskellä hallitsematonta muutosta. Leikkausten johdosta aloituspaikkoja karsitaan, lähiopetusta vähennetään, opetuspisteitä suljetaan ja opettajia irtisanotaan.

Syrjäytyminen työelämästä ja koulutuksesta on ollut Suomessa vakavassa kasvussa jo ennen välikysymystä, ja tilanne on tämän jälkeen vain pahentunut.

Sipilän hallitus on 15.3.2017 välikysymykseen antamassaan vastauksessa vähätellyt toisen asteen koulutuksen leikkausten vaikutuksia. Vastauksen lopuksi todettu, että reformi on kentällä odotettu ja toivottu uudistus.

Edellisten eduskuntavaalien alla kaikkien eduskunnassa olevien puolueiden puheenjohtajat antoivat suorassa tv-lähetyksessä lupauksen, että koulutukseen ei tule seuraavalla vaalikaudella leikkauksia. Hallituspuolueiden puheenjohtajat kuitenkin ovat unohtaneet lupauksensa.

Juha Tapiola
varatuomari ja JHT/HT-tilintarkastaja
eduskuntavaaliehdokas (vihr.)
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi