Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Jyrki Myllyvirta: Julkisten teosten taiteellisten arvojen tulee kestää aikaa

Anne Honkanen käsitteli keskiviikon Esalainen-kolumnissaan (ESS 23.1.) Lahteen suunniteltua evakkopatsasta. Siinä viitataan tapaamiseeni Lahden Karjalaseuran edustajien kanssa vuonna 2016, mutta tavalla, joka antaa asiasta väärän kuvan.

On hieno lahtelainen perinne, että kaupunkiin on vuosikymmenten aikana saatu yksityisten tahojen aloitteellisuuden ansioista lukuisia patsaita. Kaupungilla on lahjoituspatsaidenkin osalta vahva rooli: patsaat sijoittuvat kaupunkiympäristöön, yleensä kaupungin maalle ja niiden ylläpito jää kaupungin vastuulle.

Kaupungilla on oikeus ja velvollisuus tarkastella ja valvoa, että patsaiden aiheet, sijoituspaikat, vaikutus kaupunkikuvaan ja taiteelliset arvot vastaavat kaupungin tavoitteita. Tämän arvioinnin tekevät kaupunkisuunnittelun ja kaupunginmuseon asiantuntijat, ei kaupunginjohtaja.

Tapaamisessa evakkopatsaan puuhahenkilöiden kanssa totesin, että patsaan sijoittamiselle Lahteen on kaupungin evakkohistorian vuoksi hyvät perusteet. Annoin kaupungin asiantuntijoille ja vastuullisille viranhaltijoille ohjeet viedä asiaa eteenpäin, mutta niin, että kaupunkikuvalliset ja taiteelliset tavoitteet toteutuvat.

En ole pitänyt kaikista Lahdessa tehdyistä patsasratkaisuista, mutta se ei ole olennaista.

Patsaan toteutustapa ja yksityiskohdat jäivät normaaliin tapaan jatkoselvittelyn varaan, käytännössä lähinnä kaupunkikuvatyöryhmän ja kaupunginmuseon tehtäväksi. Tätä työtä on nyt tehty ja tehdään.

Taiteellisista asioista voidaan olla eri mieltä. En ole pitänyt kaikista Lahdessa tehdyistä patsasratkaisuista, mutta se ei ole olennaista. Tärkeää on, että asiantuntijoiden näkemykset otetaan vahvasti huomioon valmistelussa ja toteutuksessa. Julkinen taide on hyvin pitkäikäistä, sen taiteellisten arvojen tulee kestää aikaa.

Jyrki Myllyvirta
Lahden kaupunginjohtaja 2007–2017
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi