Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Evakkopatsastoimikunta: Ei ole järkevää ottaa yksityisiä esihankkeita yhteiskunnan ohjaukseen, jos yhteiskunnalla ei ole rahaa maksaa

Lahteen nouseva Evakkopatsas on kirvoittanut mielipiteitä jo esittelyvaiheessa. Hanke on edennyt kaiken aikaa yksityisin voimin ilman yhteiskunnan rahoituksellista tukea. Vain patsaan perustustyöt jäävät Lahden kaupungin harteille.

Lahden strategiaan kuuluu, että se ottaa kaupungin somistukseen vastaan patsaita, mutta ei niitä itse tuota. Näin hankkeessa on edetty.

Hankkeen alkuvaiheessa patsastyöryhmä neuvotteli Lahden julkisen taiteen toimikunnan kanssa. Läänintaiteilijan johdolla vaadittiin suunnitelman kilpailutusta. Kilpailukustannukset olisivat olleet vähintään yli 20 000 euroa. Ne kulut olisi sälytetty patsashankkeen vetäjille, koska toisten taskuista on helppo maksella. Kilpailun tuloksena olisi saattanut olla reikäkivi tai peltikanisteri. Evakkopatsaan lähtökohtana on kuitenkin ihmisen näköinen teos. Sellaiselta pohjalta lähtee Pekka Asikaisen suunnitelma ja Reijo Hutun toteutus.

Lahteen on tuotettu yksityisinä hankkeina ja keräysvaroin parin vuoden sisällä sekä mäkihyppääjän että jääkiekkoilijan patsas. Samalla tavoin tuotettiin aiemmin Siiri Rantasen patsas ja kaupunginsairaalan mäellä seisova sotainvalidien puolisoille omistettu Vuosien tuki -veistos.

Evakkopatsas tuotetaan yksityisin valmisteluin ja lahjoittajien tuella. Näin syntyy menneitä sukupolvia kunnioittava kansalaishanke.

Evakkopatsas ei muodosta siis mitään poikkeusta linjasta. Kaikki nämä hankkeet ovat vaatineet vuosien ja vuosikymmenien vapaaehtoisen valmistelutyön, ilman yhteiskunnan tukea.

Evakkopatsas esittää kotinsa menettänyt perhettä, jonka isä on kaatunut sodassa isänmaansa puolesta ja lepää nykyisen rajan takana kotipaikkakuntansa sankarihautausmaassa, josta ei ole enää jäljellä kuin suomalaisten pystyttämä muistolaatta.

Jäljellä oleva perhe on juhla-asuissa lähdössä pitäjäjuhlaan luojaansa luottaen. Siksi heidän katseensa tähyää vakavan luottavaisina tulevaisuuteen. Näin on eletty, ja yli miljoonalla suomalaisella on evakkojuuret.

Julkisen taiteen toimikuntia tarvitaan yhteiskunnallisiin toteutuksiin, kuten nyt tehdään Lahden Ranta-Kartanon alueen kokonaissuunnittelussa. Ei ole järkevää, että yksityisesti tuotettavat hankkeet pyritään ottamaan yhteiskunnan ohjaukseen, jos yhteiskunnalla ei ole rahaa myös patsaita maksaa.

Evakkopatsas tuotetaan yksityisin valmisteluin ja lahjoittajien tuella. Näin syntyy menneitä sukupolvia kunnioittava yhteinen kansalaishanke. Tällaisia hankkeita on syytä tukea, eikä torjua. Patsaan tuottaa Lahden Karjalaseura.

Raimo Koukonen, pj.
Lasse Koskinen, tiedottaja
Evakkopatsastoimikunta
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi