Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Kiusaaminen liittyy kilpailuun ja huonoon vuorovaikutukseen

Kiusaaminen liittyy keskinäiseen kilpailuun ja on yksi konsti yrittää pärjätä. Se siis liittyy myös huonoon vuorovaikutukseen.

Omat kokemukseni auttoivat minua ymmärtämään, mitä kiusaaminen on.

Minua kiusattiin koulussa, eniten ehkä noin 13-vuotiaana. Kun olin ylioppilaaksitulon 60-vuotisjuhlissa, tuli vaikein kiusaajani pyytämään minulta anteeksi.

Hän oli kantanut asiaa mukanaan näin kauan. Minä olin melkein unohtanut asian, vaikka pilkalliset kuvat liitutaululla ja nimittelyt olivat jokapäiväisiä silloin yli 60 vuotta aikaisemmin.

Ylioppilaaksitulon 60-vuotisjuhlissa tuli vaikein kiusaajani pyytämään minulta anteeksi.

Yksi veljistäni kävi puhumassa opettajille. En tiedä, auttoiko. Uskon enemmän auttaneen toisen veljeni tuki, että ainekirjoituksen arvosana koheni melko lyhyessä ajassa 3-4 numeroa. Pystyin löytämään itseni, eikä minua ollut enää niin helppo kiusata, ja se auttoi koulutyöskentelyssäkin.

Minun poikaanikin kiusattiin. Otimme kouluun yhteyttä, enkä osaa sanoa, mitä se auttoi. Oman käsitykseni mukaan helpotusta hän sai siitä, että olimme koko perhe terapiassa. Olimme sekä vaimoni kanssa kahdestaan että lasten kanssa terapeutin puheilla.

Terapiakertoja ei ollut kuin ehkä viisi tai kahdeksan. Vaimoni sanoi, että siellä syttyi uudenlainen rakkaus poikaan, mutta opimme myös paremmin ottamaan huomioon poikamme tarpeita ja kiusaaminen väheni. Tosin poikani sanoo, että oli siihen vähenemiseen muitakin syitä, mikä varmaan piti paikkansa.

Näissä tapauksissa on kiusaaminen vähentynyt kiusaamisen kohteita tukemalla. Toki kiusaajatkin tarvitsevat apua ja huomiota. Kummatkin kuuluvat niihin, joilla on suuri vaara syrjäytyä. Ydinajatuksena oli, että itse voi muuttua, mutta toista et muuta väkisin.

Kiusaamista edistävät monet seikat, mutta oleellista on, että se kuuluu (vääristyneeseen) vuorovaikutukseen, mitä edistää kilpailu, ja ylimitoitettu pärjäämisen halu.

Avoin vuorovaikutuksen ilmapiiri luo edellytykset hyväksyä erilaisuutta ja erilaisia ihmisiä, mutta myös olla erilainen ja hyväksyä itsensä (erilaisenakin).

Kiusatun kokemuksia
Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi