Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Asumisen kulut hämärtyvät erityisesti, kun sama yritys myy useaa palvelua

Kuva: Lauri Heroja

Jouni Oksanen kirjoitti osuvasti taloyhtiöiden rahankäytöstä ja johtamisesta. Taloyhtiöiden erilaisuus voi olla totta (ESS 9.1.).

Suomalainen taloyhtiöjärjestelmä on hyvä, mutta omistajilleen monimutkainen. Omistaja ei ole kiinteistötekniikan asiantuntija, eikä näin ei voida olettaakaan. On yhtiöitä, joissa osakkaat johtavat ja niitä, joissa kiinnostus on vähäisempää (Hellstedt, HS, 5.1.).

Olen analysoinut tuhansien ihmisten asuttamia taloyhtiöitä kiinteiden kulujen ja kulutuksen (sähkö, lämpö ja vesi) suhteen. Taloyhtiöiden maksamat kustannukset eroavat toisistaan.

Toimintaa tulisi analysoida suhteessa muihin taloyhtiöihin – tarvitaan palveluiden myyjistä riippumattomia vertailijoita. Mikä kallista, halpaa tai mitä tehostetaan? Vertaileehan ostaja taloyhtiön ennen kauppaa.

Tilinpäätös tarjoaa enemmän tietoa, kun kulutasoa verrataan muihin taloyhtiöihin, ei edelliseen tilikauteen tai budjettivertailuun. Yhtiökokouksissa pitäisi keskustella palveluiden tehostamisesta, koska ostettuja palveluita voidaan vertailla tehokkaasti koko ajan – säästöä suomalaisten asumiskuluihin.

Asunto-osakeyhtiöiden tilinpäätösten rekisteröimisvelvollisuus lisäisi läpinäkyvyyttä ja kilpailua.

Tilinpäätösten laatu vaihtelee paljon. Tilinpäätös kertoo osakkaille, mihin vastikemaksut menevät – vastike on iso tekijä osakkaalle. Huolestuttavaa on, että tilinpäätökset eivät aina välitä riittävää kuvaa taloyhtiön rahankäytöstä tai tehokkuudesta. Tilinpäätöksissä on paljon oleellisia laskennallisia virheitä.

Huolestuttavinta on, että esitettyjen kulutilien (hallinto, huolto, siivous jne.) sisältö ei valitettavasti aina vastaa todellisuutta. Kulutilien välillä kirjataan kuluja ristiin. Erityisesti tapauksissa, joissa sama yritys myy useampaa palvelua taloyhtiölle, todelliset kulut hämärtyvät lukijalta.

Käytännön vieminen pidemmälle tarkoittaisi, että tilinpäätöksessä olisi enää yksi kulurivi: ”Taloyhtiön kulut per vuosi”. Kauppa ilman hintalappuja tai erittelyä kassalla, veloitettava summa riittää – vastikemaksu.

Hämmästyttävintä on, että lähes kaikki tilinpäätökset hyväksytään tilintarkastusyhtiöiden toimesta, vaikka tutkittavaa olisi. Tilintarkastusyhtiöt leimaavat tilinpäätökset. Asunto-osakeyhtiöiden tilinpäätösten rekisteröimisvelvollisuus lisäisi läpinäkyvyyttä, kilpailua ja alentaisi asumiskustannuksia.

Juho Keskiväli

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi