Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Kimppakämpät voisivat olla myös ikäihmisten tuetun asumisen muotoja

Ikäihmisten määrä kasvaa Suomessa tulevien vuosien aikana selvästi. Pelkästään Päijät-Hämeessä yli 75-vuotiaiden osuus kasvaa vuosina 2020–2040 nykyisestä yli 60 prosenttiin. Tämä tarkoittaa, että vuonna 2020 yli 75-vuotiaita on noin 25 000 ja vuonna 2040 jo 40 000. Tämä edellyttää, että ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimenpiteet sekä asumisen ja asuinalueiden kehittäminen korostuvat entisestään.

Julkisesti rahoitettu vanhustenhuolto on pitkään perustunut siihen, että ikäihmiset viettävät loppuvuodet elämästään laitoksessa asuen. Nykyiset palveluasumisen ympäristöt eivät kuitenkaan vastaa ikääntyneiden toiveita, vaan useimmiten halutaan loppuelämän asunnoksi joko nykyinen koti tai kodikas ja turvallinen asuinympäristö.

Niin Lahdessa kuin monissa muissakin kaupungeissa on turvallisesta ja yhteisöllisestä ikääntyneiden asumisesta edelleen puute, jonot näihin asumismuotoihin ovat pitkät. Valtion tulee siis edelleen tukea turvallisten asumisympäristöjen rakentamista vanhuksille, eikä vain tehostetun palveluasumisen käyttöön.

Nykyisin valtion ohjaus painottaa kotona tapahtuvaa hoitoa laitoshoidon sijasta. Myös hyvinvointikuntayhtymään kohdistettujen säästöpuheiden sijasta onkin luotava ymmärrystä resurssien lisäämiseen ja uudelleen kohdentamiseen niin, että annetaan ikääntyneelle ihmiselle enemmän mahdollisuutta päättää elämänsä kulusta itse.

Taidepainotteinen työote on huomioitava tuetun asumisen yksiköissä ja kotihoidossa jo henkilökunnan koulutuksessa.

Rahan uudelleen kohdentamisen tulisi tarkoittaa muu muassa lisää käsiä kotihoitoon ja voimakkaampaa panostusta ikääntyneiden kuntoutukseen ja elämänilon ylläpitämiseen.

Olen keskustellut useiden ikäihmisten kanssa heidän toiveistaan tulevaisuuden suhteen. Heille tärkeää on elää mahdollisimman pitkään kotona ja saada tarvittava apu sinne.

Heistä monet kärsivät yksinäisyydestä ja siitä, etteivät he enää tunne olevansa tarpeellisia yhteiskunnan jäseniä. Vanhemmilla ihmisillä on paljon elämänkokemusta, viisautta sekä sellaista kulttuuriperintötietoa ja historian tuntemusta, että voisimme osallistaa heitä esimerkiksi kouluissamme.

Hyvin toimivissa monitoimitaloissa ikääntyneet voisivat päivätoiminnassa tavata toisiaan, harrastaa käsitöitä ja liikuntaa sekä kohdata lapsia ja nuoria jakaen osaamistaan. He toimisivat arvokkaina kuuntelijoina, keskustelijoina, myös itse oppien.

Taide ja kulttuuri kuuluvat ikääntyneille ja heille, jotka eivät itse pääse kulttuurin äärelle. Taidepainotteinen työote on huomioitava tuetun asumisen yksiköissä ja kotihoidossa jo henkilökunnan koulutuksessa ja työssä oppimisessa. Tähän tarvitaan avuksi vapaaehtoisia työskentelemään henkilöstön rinnalla ja toimimaan saattajina yhteisiin tapahtumiin.

Perhehoidon lisäksi yksi tuettu asumisen muoto voisi olla yhteisönä asuminen tilavissa kerrostaloasunnoissa (ns. kimppakämppä), jossa kolme tai neljä ikäihmistä jakavat asunnon. Heillä kävisi kotihoitaja varmistamassa asumisen sujuvuuden ja avustamassa niissä tarpeissa, joista ei porukalla selviä.

Yhteisölliseen asumiseen, jossa asukkaat osallistuvat arjen toimiin yhdessä jaksamisensa mukaan, on kehittämisen arvoinen vaihtoehto. Sen järjestämiseen sitä haluavia ikääntyviä ihmisiä voisi edelleen kannustaa ja tukea. Helsingin Arabianrannassa on tällaista yhteisöllistä, itsenäistä kerrostaloasumista jo kokeiltu.

Ikääntynyt on aikuinen ihminen elämänsä loppuun saakka. Tavoitteenamme tulee olla, että jokainen ihminen voisi elää turvallista ja toimintakykyistä elämää alusta loppuun saakka tuntien olevansa osana yhteiskuntaa.

Marju Markkanen
kasvatustieteen tohtori, kansanedustajaehdokas (sd.)

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi