Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Omistajien osallistuminen ehkäisisi taloudellista hyväksikäyttöä asunto-osakeyhtiöissä

Mielestäni asunto-osakeyhtiöitä käyttävät hyväkseen enemmän tai vähemmän kaikki osapuolet, jotka laskuttavat asunto-osakeyhtiöitä.

Näitä ovat isännöitsijätoimiston ja huoltoliikkeen lisäksi rakennusfirmat, putkifirmat, sähköfirmat, siivousfirmat ja erilaiset muut yritykset, kuten lumenpudottajat, konsulttifirmat ja muut satunnaistoimijat.

Hyväksikäytöstä voisi käyttää sanaa ryöstö ja se on isompaa tai pienempää riippuen urakan tai toimeksiannon suuruudesta. Lisäksi siihen vaikuttaa asunto-osakeyhtiön toimintatapa.

Olen jakanut asunto-osakeyhtiöt hallitusvetoisiin tai isännöitsijävetoisiin. Hallitusvetoisissa hallituksella on vahva asema yhtiön hallinnossa, mutta näissäkin yhtiöissä tapahtuu ryöstöä, jos hallitus ei tarkista kaikkia kululaskuja eikä puutu niissä oleviin epäkohtiin.

Isännöitsijät vetoavat yhtiökokouksissa vain budjettiin ja siihen, että toiminta on ollut budjetin mukaista. Hallitus toimii usein vain kumileimasimena ja hyväksyy kyseenalaistamatta kaikki isännöitsijän esitykset.

Missään hyvin menestyvässä yrityksessä ei suhtauduta kululaskuihin samalla tavalla kuin taloyhtiöissä. Näennäisestihän isännöitsijät kilpailuttavat monia asioita ja sitten hallitus valitsee halvimman. Hieno homma vai onko!

Monesti tuntityönä ja valvonnalla teetettynä moni pieni urakka tulee paljon halvemmaksi. Isoissa projekteissa monesti ryöstö on paljon suurempaa, jos asunto-osakeyhtiön omistajat eivät ole mukana aktiivisesti ja ammattimaisesti päättämässä. Jos hallituksessa ei ole riittävästi omaa osaamista, voi palkata taloyhtiön etua puolustavan asiantuntijan esimerkiksi ison remontin ajaksi.

Pienet ryöstöt voivat olla esimerkiksi tällaisia:

Isännöitsijä ei hoida tehtäviään taloyhtiön etua silmällä pitäen, esimerkkinä ”hyvät toimijat”, jotka laskuttavat taloyhtiötä liikaa (tunnin työ, päivän lasku), ja isännöitsijä hyväksyy tarkistamatta laskua kunnolla, kun ei tiedä toteutuneesta mitään.

Siivousfirma ei hoida tehtäviään kunnolla, ja näin jatkua vuosia, jos kukaan taloyhtiössä ei tähän puutu. Isännöitsijä käy harvoin, jos koskaan, paikalla, ja hyväksyy silti kaikki laskut. Samoin voi toimia myös kiinteistöhuoltofirma.

Hyväksikäytöstä voisi käyttää sanaa ryöstö, ja se on isompaa tai pienempää riippuen toimeksiannon suuruudesta.

Isompi ryöstö tapahtuu, kun kiinteistöyhtiö on ulkoistanut vaikkapa lumenpudotuksen. Lumenpudottajat tulevat katolle, vaikka lunta ei juurikaan ole. Tästä tullut lasku on pieni ja menee isännöitsijältä läpi.

Enemmän maksaa lumenpudottajien kattoon tekemät reiät, joista valuu rakenteisiin vettä. On korjattava sekä katto että kuivattava rakenteet. Kun tekijää ei tiedetä, taloyhtiö, siis omistajat maksavat, koska taloyhtiön oma vakuutus ei korvaa.

Katolle menijöistä kannattaa pitää kirjaa ja esittää lumenpudottajille etukäteen, että he ovat velvollisia korvaamaan mahdolliset reiät ja niistä aiheutuvat kulut.

Mitä isompi remontti, sitä isompi väärinkäytöksen vaara.

Useimmissa asunto-osakeyhtiöissä hallitukseen kuuluminen eli oman omaisuuden varjeleminen ei näytä kiinnostavan. Luotetaan liikaa isännöitsijään tai muihin.

Asunto-osakeyhtiö toimii kuin yritys. Isännöitsijä on toimitusjohtaja, joka hoitaa myyntiä lukuun ottamatta yhtiön juoksevia asioita. Tulot vastikkeista ja muista maksuista ovat kiinteät. Menoista on mahdollista säästää.

Mitä pienempi taloyhtiö, sitä isompi on säästöstä saatu hyöty. Kilpailutus ei välttämättä tuo säästöjä pienissä remonteissa.

Kannustan asunto-osakeyhtiön omistajia, sekä asujia että sijoittajia, osallistumaan aktiivisesti yhtiön asioiden hoitamiseen. Siten huolehditte omaisuudestanne ja sen arvon säilymisestä.

Hallituksessa voitte myös vaikuttaa siihen, että yhtiö valitsee oikeat toimijat. LVI-toimittajan, sähköfirman ja vastaavien kanssa kannattaa sopia veloitusperusteet ennakolta.

Hallituksen kannattaa tarkastella vuosittain jatkuvat sopimukset ja kyseenalaistaa kaikki normaalista poikkeavat menot.

Yleensä eri toimijat eivät toimi ryöstö mielessä, mutta niitäkin on joukossa.

Jouni Oksanen
KTT, DI
yrittäjä, yrityskummi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi