Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Vääksyn vanhan koulun purkamisen kannalle kallistuttiin ilman kunnon arvioita korjauskuluista

On varsin luonnollista ja tavanomaista, että suuriakin päätöksiä tehdään mielikuvan perusteella. Tarkoitus pyhittää keinot, joten asiat valmistellaan tähtäimessä päätöksentekijöiden mielen muokkaaminen tavoitteille suotuisaksi – väistellään tosiseikkojen esille tuomista ja esitetään tosiasioina totuudesta enemmän tai vähemmän poikkeavia tietoja. Päätöksen tekijä saattaa vilpittömästi luulla, että hän on saanut oikean ja riittävän kattavan informaation omaan ratkaisuunsa.

Vääksyn Yhteiskoulun rakennushankkeessa kunnanvaltuusto antoi valmistelutyöryhmälle toimeksiannon tehdä kokonaisnäkemyksen perusteella esitys siitä, tulisiko koulussa tehdä korjaustöitä osittain, täydellinen remontti koko kiinteistölle vai uuden rakentaminen. Mitä tapahtui?

Jo pian ryhmän järjestäytymisen jälkeen päätettiin esittää vanhan purkua ja uuden koulun rakentamista ilman, että olisi vaivauduttu tarkastelemaan siihen mennessä noin 100 000 euroa maksaneita tutkimustuloksia.

Perusteena lienee muistioista ilmenemätön arvio korkeista korjauskuluista toteamatta, että arvion tekijä oli maininnut tarkemman kustannuksen selvittämisen edellyttävän yksityiskohtaista arviota. Arvion tekijä ilmoitti selkeästi, että hänen arvionsa oli heitetty lapasesta.

Arvion tekijä ilmoitti selkeästi, että hänen arvionsa oli heitetty lapasesta.

Olin joulukuun alussa Kokun (Kotikunta-ryhmä) teltalla, jossa ryhmän valtuutettu kertoi, että hän oli saanut kattavat tiedot päätöksensä tueksi. Kysyessäni, oliko hän lukenut koulun rakenteista tehdyt tutkimustulokset, hän silmät kirkkaana väitti lukeneensa kaikki dokumentit moneen kertaan ja olleensa kaikissa valtuustoseminaareissa, joissa asiaa oli käsitelty.

Kun tutkimustulokset eivät ole olleet missään jakelussa – ei kunnanhallituksessa eikä valtuustossa, tiedustelin teknisestä virastosta valtuutettujen kiinnostuneisuutta tuloksista. Sain tekninen johtaja Harri Hirvoselta vastauksen, ettei hän ole tietoa jakanut muille kuin minulle. Tällainen arvo on 100 000 euron tutkimuksilla.

Toimittaja Erno Laisi kirjoitti Etelä-Suomen Sanomissa 15.11.2018 kolumnin Jättikoulun rakentaminen Vääksyyn on vastuutonta. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Juri Nieminen (koku) vastasi kirjoituksellaan Ei taloudellista eikä toiminnallista riskiä. Nieminen väitti, että ylläpitokulut ovat alemmat kuin nykyisen koulu ja että todellinen vuotuinen kulujen nousu on uuden ja entisen rakennuksen välinen poistoero.

Kun vanha koulu puretaan, sen osalta jäljellä oleva kirjanpitoarvo kirjataan vuosimenona alas. Siten uuden koulun poistomäärällä ei ole mitään asiayhteyttä vanhan koulun poistojen eikä uuden rakentamisesta johtuvien kustannusten välillä. Kunnassa noudatetaan rakennusten osalta 30 vuoden tasapoistoa, joten uuden koulun rakennuskustannuksesta kirjataan kuluiksi noin 500 000 euroa vuosittain.

Yksi Niemisen väitteistä oli, että ylläpitokulut alenevat uudistuksen myötä. Näin saattaa olla, mutta missä määrin. Vertailun vuoksi vuoden 2017 tilinpäätökseen liittyviä lukuja:

Vuotuiset käyttökulut Aurinkovuoren koulun osalta olivat 56,53 euroa/m2, yhteiskoulun osalta 60,54 euroa/m2 ja Anianpellon koulun osalta 97,69 euroa/m2. Luvut ovat aina suuntaa antavia, mutta jonkinlainen vertailupohja vanhan ja uudemman rakennuskannan aiheuttamista kustannuksista.

Valtuusto voi tehdä päätöksiä melko vapaasti harkintansa mukaan, kun vain huolehditaan, että ne on tehty muodollisesti oikein. Päätösten perusteena ei tarvitse olla tosiasioihin perustuvaa tutkimusta eikä asianmukaisia selvityksiä. Luulo ei ole kuitenkaan tiedon väärtti.

Antti Vilppula
varatuomari
Asikkala

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi