Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Opiskelijatyttö läpsytteli rinnoilla lääkäriä 1980-luvulla – vasta nyt mies tajusi kokeneensa häirintää

Ihmettelen, missä maailmassa puolisoni ja minä olemme eläneet ja töitä tehneet. Tämä metoo-ilmiö on niin outo.

Emme ole tehneet häirintähavaintoja yhteensä 140 vuoden aikana. Lukiessani ESS:sta valtuuston itsenäisyyspäivän hirveästä tapauksesta tajusin. En ole osannut tulkita oikein.

Henkistä sokeuttani kuvaa tositapaus 1980-luvun alusta. Toimin tuolloin sairaanhoito-oppilaitoksen lääkärinä muutaman vuoden ja tein kaiken silloisten virallisten ohjeiden mukaan. Koska ajankohta oli mikä oli, käytän nuorista naisopiskelijoista loukkaamatonta nimitystä tytöt.

Terveystarkastus oli 1940-luvun peruja

Tytöille piti tehdä terveystarkastus. He valmistautuivat siihen toisessa tilassa, riisuivat pikkuhoususilleen ja laittoivat vain valkoisen kaavun ylleen.

Vuoronperään he tulivat lääkärin vastaanottohuoneeseen, heittivät kaavun yltään, ja minä tein tarkastuksen. Ehkä rinnat paljaina esiintyminen oli heille häirintää tai sitten se oli häirintää minua, nuorta miestä kohtaan.

Ajatelkaa: 20 nättiä naista, 40 rintaa näytillä.

Lääketieteellisesti opiskelijoiden tutkimus oli yhtä älytön kuin kuppakoe, joka näille Suomen terveimmille tytöille tehtiin. Täytyi noudattaa 1940-luvun perinteitä.

"Etkös meinaa näitä tutkiakaan?"

Pidin myös luentoja oppilaitoksessa. Muistan erään tytön, joka oli aktiivinen kyselijä ja kyseenalaistaja. Pikkuisen kapinallinen, nääs. Jotkut opettajat kauhistuvat sellaisia oppilaita, mutta minusta he ovat opetustyön suola.

Kyseinen nuori nainen oli myös terveystarkastuksessa. Tutkimuksen jälkeen kirjoitin tarkastuksen tietoja pöydän ääressä. Hän tulikin viereeni seisomaan ja kääntyessäni läpsi täyteläisillä tisseillään minua kasvoille edestakaisin, läps-läps. Ei se sattunut! Ei edes henkisesti. Etkös meinaa tutkia näitä ollenkaan, hän kysyi.

Samainen opiskelija teki sittemmin kelpo uran sairaanhoitajana. Teimme onnistuneesti yhteistyötä 2000-luvun alussa.

Suomi on henkisesti ja fyysisesti lällärimaa

Nyt Etelä-Suomen Sanomia lukiessani tajusin, että minun olisi pitänyt järkyttyä. Tulin tisseillä pahoinpidellyksi! Olisin tarvinnut tissikontaktin aiheuttaman trauman terapiaa.

Käsittämättömästi olen pärjännyt pinnallisesti terveenä kaikki nämä vuodet.

Nyt joku voi ajatella, että koetan vähätellä näitä metoo-juttuja – ja hän on oikeassa.

Tästä maasta on kehkeytynyt henkisesti ja fyysisesti Lälläri-Suomi, jossa ei saa mulkaista himokkaasti, ei murjaista vitsiä eikä vilauttaa edesmenneen pahisvaltion lippua.

Todelliseen elämään kuuluu rehevyys ja rehellisyys. Työpaikkojen ilmapiirit kohenisivat, jos otettaisiin käyttöön kaikille sallittu ystävällinen taputtelu peffalle. Sukupuolineutraalisti tietenkin. Ei takapuoli siitä mene rikki.

Jos se sujuu hyvin, ihmissuhteiden lämmittämistä voisi laajentaa tissiläpsyttelyyn. Kokemuksesta voin sanoa, että se oli kivaa.

Jyrki Joensuu
Yleislääketieteen ja psykiatrian erikoislääkäri
Hämeenkoski

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi