Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: "Kierrätyspuistoa" junailtiin Hollolan Okeroisiin myös kohteen epärealistisen suurella pinta-alalla

Vuosi sitten Päijät-Hämeen liiton silloinen eritysasiantuntija, liikennevirasto ylitarkastaja Tapio Ojanen totesi: ”Kierrätyspuistoasiassa puhutaan isoista toiminnoista, jolloin puskurivyöhykkeiden tulee olla riittäviä”.

Mitä tulee uusimaalaisten jätteiden käsittelyyn, kyse on Ojasen mukaan bisneksestä. ”Jätteenkäsittely ei katso Kujalassakaan maakuntarajoja. Mistä kannattaa kuljettaa, sieltä tuodaan. Yritys päättää tällaiset asiat itse”.

Toisin sanoen, mitä suurempi sijaintipaikan pinta-ala oli, sen paremmin se menestyi liiton sijaintipaikkaselvityksessä.

287 hehtaarista kilpailuetu

Kesällä 2016 Lahden kaupunki tilasi Konsultilta 1 alkuselvityksen Lahden seudun mahdollisista kaatopaikan, niin sanotun kierrätyspuiston, sijaintipaikoista. Yksi konsultin esittämistä sijaintipaikkavaihtoehdoista oli Hollolan Kehätie (Okeroinen), jonka pinta-alaksi oli määritelty 287 hehtaaria.

Kesällä 2017 liiton kilpailuttaman sijaintipaikkaselvityksen tehnyt Konsultti 2 piti Kehätien kohteen pinta-alan edelleen 287 hehtaarin suuruisena. Kehätien suosituksen alussa mainitaan: ”Alue on tutkituista kohteista paras ja soveltuu erinomaisesti kierrätyspuiston sijaintipaikaksi. Merkittäviä heikkouksia ei tunnistettu.”

Liitolle ja Hollolan kunnalle kohteen suuri pinta-ala oli merkittävä kilpailuetu.

Taitavan kikkailun tulosta

Vuosina 2015-17 tapahtuneella taitavalla kaava- ja nimikikkailulla Kehätien kaatopaikkahanke pidettiin uutispimennossa tavallisilta hollolalaisilta ja sille voitiin ”kuntalaisten huomaamatta” ja ilman asukasvastustusta tehdä tarvittavat toimenpiteet maakuntakaavaan ja Hollolan strategiseen yleiskaavaan.

Kehätien vaihtoehto pärjäsikin hyvin suurine pinta-aloineen sekä ”puhtaine” maakuntakaavan määrityksineen ja yleiskaavavarauksineen elokuussa 2017 esitellyssä selvityksessä.

Myös lokakuussa 2017 järjestetyssä maakunnallisessa asukaskyselyssä liitto sai, mitä halusi eli hyvin informoidut nastolalaiset ja muut äänestivät Hollolan kunnan ajaman ja hyvien liikenneyhteyksien Kehätien selkeäksi ykköseksi.

Alue rajattiinkin 114 hehtaariin

Päijät-Hämeen Jätehuolto oy, joka on vastuussa ympäristövaikutuksien arviointiprosessista, tilasi Konsultilta 3 aluerajausraportin. Siinä Konsultti 3 suosittaa Kehätie-vaihtoehdon sijoittamista alkuperäisen alueen eteläosaan, laajuudeltaan se olisi 114 hehtaaria. Kierrätyspuiston (kaatopaikan) pinta-ala on siten pienentynyt selvitysten aikana merkittävästi, 287 hehtaarista 114 hehtaariin.

Konsultin 2 sijaintipaikkaselvityksessä tämänkokoiset alueet todettiin pieniksi.

Konsultti 3:n mukaan esimerkiksi alkuperäisen ehdotetun laajan Kehätien kohdealueen (287 ha) eri kohtien korkeuserot ovat enimmillään 50 metriä eli 17-kerroksisen tornitalon verran. Niin ikään korkeajännitelinjat halkovat aluetta. Ne on joko siirrettävä tai muuten niiden varoalueet vievät paljon pinta-alaa.

Sijaintipaikka suhmuroitiin

Eivätkö Konsultit 1 ja 2 olisi voineet selvittää näitä perusasioita vai jätettiinkö ne tarkoituksellisesti ottamatta huomioon. Ohjeistettiinko heitä?

Ulkopuoliselle näyttää siltä, että Kehätien vaihtoehdon epärealistisen suurella pinta-alalla on ollut iso vaikutus sijaintipaikan ykköstilan ”junailemisessa”.

Kuinka Kehätien vaihtoehto olisi menestynyt sijaintipaikkaselvityksessä, jos liitto ja kunta eivät olisi suhmuroineet kaavoituksella, kohteen pinta-alalla ja asukasviestinnällä hollolaisille?

Olavi Uusitalo

professori

Hollola

Juttua korjatu 11.12.2018 kello 16.50. Muutettu virheellinen vuosiluku 2006 vuodeksi 2016.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi