Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Maanpuolustustahdon ja asepalveluksen suosion laskuun on syynsä

Maamme kannalta merkittävä Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS:n tutkimustuloksen raportti, jossa todetaan maanpuolustustahdon ja asevelvollisuuden kannatuksen pudonneen, on jäänyt varsin pienelle uutisoinnille. Erilaisia syitä ja selityksiä tähän tullaan varmasti pohtimaan, mutta mielestäni asiaan on kaksi osakokonaisuutta.

Tiedotusvälineissä meille tulee koko ajan eri puolilla maailmaa käytävistä loppumattomista isommista ja pienemmistä sodista ja kahinoista kuvaa ihan sananmukaisesti. Näissä lähes poikkeuksetta kyse on siitä, että maa, jonka alueella sotaa käydään, ei ole estänyt ulkomaisten armeijoiden, taistelijoiden tai terroristien tuloa alueelleen.

Meillä Suomessahan on itsestään selvää, että emme päästä tänne muita joukkoja, koska maamme muuttuu silloin ulkopuolisten taistelukentäksi, johon meillä ei enää sen jälkeen ole vaikutusmahdollisuuksia. On hyvä tiedostaa, että suurvallat, esimerkiksi USA ja Venäjä, eivät käy koskaan sotaa omalla maaperällään, mutta ne suurella innolla sotivat muiden maaperällä.

Meillä on siis jo tästä syystä oltava sellainen maanpuolustustahto ja itsenäinen kyky puolustaa aluettamme kaikkiin suuntiin, että esimerkiksi Nato ja Venäjä eivät ota Suomea taistelukentäkseen.

On pidettävä kirkkaana mielessä, ettei Bryssel eikä Nato tiukan paikan tullen meitä auta muuta kuin myötätuntoa osoittaen.

Keskusteluissa maanpuolustuksesta myös usein toitotetaan, että nykysodassa ei enää pieni yksittäinen maa pärjää paria päivää tai viikkoa kauemmin. Tällaista ihmeellistä "parin päivän sotaa" ei kuitenkaan ole edes suurvaltojen yrityksistä huolimatta viime vuosikymmeninä ollut, vertaa Vietnam, Afganistan, Irak.

Näissä nykyiset suurvallat USA ja Venäjä eivät ole selvinneet voittajina puhumattakaan, että konfliktit ovat kestäneet päivien ja viikkojen sijaan jopa vuosikymmeniä. Siis johtopäätös on, että korkealla maanpuolustustahdolla ja hyvin varustetulla armeijalla edelleen pidämme sodat loitolla.

Toinen osakokonaisuus on mielestäni, että päättävät poliitikkomme eivät ole enää viime vuosina korostaneet itsenäisyyden merkitystä. Meille on sen sijaan suorastaan tuputettu ajatusta, että itse emme pärjää ja oma itsenäinen päätöksenteko asioistamme on annettu ulos muille ja sitä yritetään yhä enemmän ulkoistaa.

Mielestäni on pidettävä kirkkaana mielessä, että sen kummemmin Bryssel kuin Nato eivät tiukan paikan tullen meitä auta muuta kuin myötätuntoa osoittaen. Meidän on itse käytävä taistelumme tai sitten luovutamme maaperämme muille taistelukentäksi.

Syyria ja Afganistan antavat hyvän kuvan, mikä tässä tilanteessa on omien kansalaistemme asema.

Ari Hyvönen
maj. evp
Kausala

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi