Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Ketään ei saa velvoittaa puolustamaan maata ilman onnistumisen mahdollisuutta

Jos Suomi joutuisi vakavaan kriisiin ja olisi pakotettu perustamaan sodan ajan joukot, vain joka kahdeskymmenes rivissä olisi ammattisotilas.

Muiden olisi lähdettävä siviilielämästään maataan puolustamaan niillä taidoilla, jotka sillä hetkellä sattuvat olemaan. Ketään ei saa estää huolehtimasta omista taidoistaan myös reserviläisen roolissa.

Varusmiespalvelus tuottaa hyvin koulutettuja joukkoja. Intistä kotiutumisen jälkeisinä vuosikymmeninä reserviläisen taidot hiipuvat hiljalleen, ja tehtäväkin voi muuttua erilaista osaamista edellyttäväksi.

Koko taitovajauksen täyttämiseksi rajoitettu määrä kertausharjoituksia ei riitä. Jos siviilissä vaihtaisi työtehtävää, ei muutaman päivän pikaperehdytyksen jälkeen voisi edellyttää ammattilaisen työnjälkeä.

Huolehtikaamme yhdessä siitä, että vakavan velvollisuuden vastapainona on myös vahva oikeus, oikeus olla valmis.

Maanpuolustustahdon vahvin mittari on halukkuus pitää osaamisensa tehtävän edellyttämällä tasolla. Suomalainen haluaa hoitaa hommansa hyvin. Sen vuoksi vuosittain kymmenet tuhannet ilmoittavat Puolustusvoimien aluetoimistoihin halukkuutensa kertausharjoituksiin tai osallistuvat vapaaehtoisesti Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kursseille. Päijät-Häme tunnetaan vanhastaan aktiivisena maakuntana.

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen lakiperustaa ja järjestelyjä ollaan muuttamassa. Muutosten lopullisesta muodosta riippumatta tärkein ei saa unohtua: jokaisen halukkaan asevelvollisen on saatava koulutusta poikkeusolojen tehtäväänsä varten.

Emme saa kansakuntana velvoittaa joitakuita meistä olemaan valmiita vaaran tielle – ilman kunnollista koulutusta ja tehtävässään onnistumisen mahdollisuutta.

Puolustusvoimat ei ole enää lahtelaisessa arjessa entiseen tapaan näkyvillä. Ammattisotilaiden määrän ja rakennuskannan vähenemisestä riippumatta reserviläisten koulutus jatkuu. Alueella on käytettävissä hyvin tehtäväänsä perehtynyt, aktiivisesti harjoitteleva ja suorituskykyinen paikallisjoukko.

Tarvittaessa kotinurkkansa hyvin tuntevia, taitavia reserviläisiä voidaan käyttää myös muiden viranomaisten tehtävien tukemiseen. Nyt on, mistä ottaa, kun reserviläiset ovat valinneet käyttävänsä aikaansa harjoitteluun, ilman käskyä tai rahallista korvausta.

Suorituskyvyn rakentaminen on kolmen tahon yhteispeliä. Puolustusvoimat, päijäthämäläisittäin erityisesti Hämeen aluetoimisto, antaa suunnan ja perustan ja järjestää välttämättömimmän koulutuksen. Reserviläiset antavat aikansa ja panoksensa kouluttaakseen ja kouluttautuakseen.

Kolmannen tukijalan muodostavat yhteiseen turvallisuuteen sitoutuneet yritykset ja päijäthämäläiset ihmiset. Joukon osana toimiminen ei ole ainoa tapa parantaa maakunnan turvallisuutta.

Maanpuolustustahtoiset yritykset ja yksityishenkilöt antavat tukensa esimerkiksi maakuntajoukon tukiyhdistyksen jäsenyyden tai lahjoitusten kautta. Rahallisella tuella hankitaan nousujohteista kouluttajakoulutusta ja täydentävää materiaalia joukon kehittymisen tueksi. Yhteinen panostus on jo menneinä vuosina tuottanut tulosta.

Pysyvä rauha on suomalaisen hyvinvoinnin perusta. Sen takaamiseksi otettu vakuutus, kyky puolustaa maata, edellyttää tekoja ollakseen uskottava. Moni meistä tekee ajoittain tai säännöllisesti vapaaehtoistyötä yhteisen turvallisuuden hyväksi, osallistumalla omaehtoisesti sotilaallisten taitojen harjoitteluun.

Asevelvollisuus painottaa sanaa velvollisuus. Huolehtikaamme yhdessä siitä, että vakavan velvollisuuden vastapainona on myös vahva oikeus, oikeus olla valmis, jos joskus taitoja tarvitaan.

Harri Koponen   
puheenjohtaja   
Päijät-Hämeen maakuntajoukon tukiyhdistys Varmistin ry

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi