Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Väitämme kontrolloivamme huumeita – käytännössä olemme vapauttaneet markkinat järjestäytyneelle rikollisuudelle

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) vastusti Etelä-Suomen Sanomissa 24.11. huumeiden käytön rangaistavuudesta luopumista. Hän esittää muutoksen vaikeuttavan huumeongelmaisten auttamista. Näkemys ei vastaa todistusaineistoa.

Esimerkiksi usein nostetussa, käytön dekriminalisoineessa Portugalissa ongelmaisten auttaminen on helpottunut. Kuolemien ja veriteitse leviävien tautien määrä on vähentynyt, eikä pelättyä käyttömäärien kasvua ole seurannut. Muutoksesta on seurannut kansantaloudellisia säästöjä.

Räsänen ei ehkä ole tietoinen Portugalin seuraamuslautakuntakäytännöstä. Käytöstä kiinni jääneet ohjataan keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa. Tämä tarjoaa tilaisuuden pohtia käyttöä ja elämänhallintaa ammattilaisten kanssa.

Seurauksena on ollut huumeongelmien selkeä väheneminen. Tämän vuoksi Norja konservatiiviministeri Bent Høien johdolla on lähdössä Portugalin suuntaan.

Rankaisemattomuus helpottaa hoitosuhteiden luomista, ja lisää käyttäjien ja hoitajien välistä luottamusta.

Räsäsen mukaan dekriminalisointi "antaisi vaarallisen signaalin siitä, että huumeiden käyttö ei ole vahingollista itselle tai läheisille". Näytön perusteella rangaistavuudesta luopuminen helpottaa päihteiden käytön nurjien puolten käsittelyä, ja auttaa tekemään riskitietoisempia päätöksiä.

Todellinen signaali on paremminkin: "Hyväksymme, etteivät rangaistukset vähennä päihdeongelmia. Emme halua edistää niitä tai syrjäytymistä, ja panostamme siksi siihen, että päihteistä puhuttaisiin rehellisemmin ja että käyttäville tarjottaisiin parhaan näytön mukaista apua."

Rangaistusten pelko johtaa käytön salaamiseen, jolloin siitä ei myöskään keskustella ammattilaisten kanssa. Tämä on terveysnäkökulmasta katsottuna ongelmallista. Rankaisemattomuus helpottaa hoitosuhteiden luomista, ja lisää käyttäjien ja hoitajien välistä luottamusta.

Huumekauppa on Räsäsen mukaan miedot huumeet laillistaneessa Hollannissa rikollisjärjestöjen käsissä. Hollanti ei kuitenkaan ole laillistanut huumeita.

Käyttöä katsotaan läpi sormien, mutta paljon puhutut kannabiskahvilat toimivat epämääräisellä takaovijärjestelmällä: myynti sallitaan, mutta virallisesti kahvilat eivät saa ostaa kannabista mistään. Tämä takaa rikollisjärjestöille markkinat.

Huumekauppa ei ole järjestäytyneen rikollisuuden käsissä vain Hollannissa, vaan kaikkialla. Olemme poliittisilla päätöksillämme valinneet luoda 1900-luvun alkoholikieltolakia muistuttavan tilanteen.

Väitämme kontrolloivamme huumeita. Käytännössä olemme päinvastoin vapauttaneet huumemarkkinat järjestäytyneen rikollisuuden käsiin.

Henry Vistbacka
Humaania päihdepolitiikkaa ry

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi