Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Olen karsinut menoistani kaiken mahdollisen – eivätkä rahat silti riitä

Olen eläkeläinen, joka elää köyhyysrajan lähituntumassa. Eläketulo riitti hyvin avomiehen kuolemaan asti. Nyt elän yli varojeni.

Minulla oli nuorena hyvätuloinen työ ja nousujohteinen ura. Lasten ollessa pieniä tuli ongelmia. Jäin pois työstä voidakseni antaa enemmän aikaa lapsilleni. Tein töitä freelancerina kotoa käsin ja toimin tuntiopettajana. Kun lapset tulivat kouluikään, otin vastaan osapäivätöitä.

Aviomies rakastui toiseen, mutta ei halunnut erota. Tunsin oloni taloudellisesti epävarmaksi ja perustin parin kollegan kanssa oman yrityksen. Yritys lähti nousuun. Sitten sukset menivät ristiin kollegan kanssa.

Perustin ikioman yhden naisen yrityksen. Samaan aikaan minusta tuli yksinyrittäjä ja yksinhuoltaja. En osannut ajatella asioita talouden näkökulmasta.

Silloin ajattelin vain lasteni etua, sitä että he saisivat jatkaa asumista tutussa kodissa ja käydä tutussa koulussa. Rahat olivat tiukassa, mutta henkinen vapaus antoi voimia. Pystyin elättämään lapseni, mutta en pystynyt maksamaan itselleni kunnon eläkettä.

Eläkkeelle jäätyäni talous oli tasapainossa. Maksoimme avomieheni kanssa kaikki kulut puoliksi. Elämä oli hyvää, remontoimme taloa, rakensimme huvimajan ja autotallin, matkustelimme ja suunnittelimme seuraavaksi hankkivamme matkailuauton, jossa koirammekin pääsisivät matkoille mukaan.

Olen pyrkinyt karsimaan menoistani kaiken mahdollisen – eivätkä rahat silti riitä.

Sitten tapahtui se, mitä me kumpikaan emme uskoneet tapahtuvan. Mies kuoli syöpään ja minä jäin yksin talon ja koirien kanssa. Autotallikin jäi keskeneräiseksi. Avovaimona en saanut leskeneläkettä.

Sain talon myydyksi ja muutin kerrostaloon. Teetin asunnossa remontin ennen muuttoani. Silloin vielä kaikki oli hyvin. Olin velaton ja rahaa jäi säästöönkin.

Sitten taloon tuli ensin käyttövesiputkiston remontti, seuraavaksi mittava julkisivuremontti ja tulossa oli vielä viemäriputkiston remontti, hissiremontti ja lännenpuoleisten ikkunoiden remontti.

Kun kaikki hinnat ovat koko ajan nousseet eläkkeen pysyessä lähes entisellä tasolla, olen joutunut tilanteeseen, että elän yli varojeni. Kun ennen jäi vielä jotakin säästöön, nyt koko eläke menee normaalielämiseen. Ylimääräisten menojen yllättäessä on pakko turvautua säästövakuutukseen.

Haluaisin osallistua joskus joihinkin tapahtumiin, retkiin ja muihinkin rientoihin, mutta minun on valitettavasti kieltäydyttävä. Olen pyrkinyt karsimaan menoistani kaiken mahdollisen – eivätkä rahat silti riitä.

Tapasin viime viikolla pitkäaikaisen ystäväni ja klubitoverini. Hän on korkeasti koulutettu sinkkunainen, tehnyt pitkän ja maineikkaan uran. Keskustellessamme hänkin totesi, ettei hänellä nykyään ole varaa matkustella. Eläke ei enää riitä. Tähän on tultu. Tämän päivän Suomessa.

Leena Sorvali

Lahti

Lue myös: Eläkkeelle jääneet opettajat ja poliisi harjoittelevat maleksimista ja pitkään nukkumista
 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi