Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Rahalla saa näkyvyyttä vaaleissa, asian ei pitäisi olla ainoastaan näin

Merja Vahter (kok.) kirjoitti Etelä-Suomen Sanomien mielipidekirjoituksessaan eduskuntavaaliehdokkaiden arvostuksesta ja vaalikuluista. Olen samaa mieltä Vahterin kanssa siitä, että jokainen ehdokas, joka tänä päivänä asettuu ehdolle, tarvitsee tukea ja arvostusta.

Vaalityö tai sitä mahdollisesti seuraava luottamustyö eivät ole helppoja ratkaisuja. Asettuminen julkisuuteen alttiiksi kaiken kansan arvostelulle vaatii rohkeutta. Yhteiskuntamme tarvitsee kuitenkin päätöksentekijöitä. Demokratian toteutumisen kannalta on välttämätöntä, että meillä on erilaisia vaihtoehtoja näkemyksille ja tavoille toimia yhteiskunnan parhaaksi.

Yksi demokratian toteutumisen haasteista on ehdokkaiden taloudellinen mahdollisuus vaikuttaa läpipääsyyn. Sami Borg, Tampereen Yliopiston johtamiskorkeakoulun politiikan tutkija, on todennut, että kymmenien tuhansien eurojen budjetti läpipääsyn varmistamiseksi on uhka demokratian toteutumiselle.

Se, että taloudellisesti eväämme ehdokkaaksi asettumisen jo alkuvaiheessa, kertoo, että olemme vieraantuneet yhteiskunnan tasosta, jossa jokapäiväinen raha ei ole itsestäänselvyys.

Suomen etu on ylläpitää ehdokkaaksi pääsyä matalalla kynnyksellä ja avointa mahdollisuutta vaikuttaa.

Näkyvyyden suhteen maailma on muuttunut. Vaalityö on monelle pitkäjänteistä työtä erilaisissa luottamustoimissa. Tunnettavuutta ja näkyvyyttä saa ostamalla nopeasti, mutta yksi tapa on tehdä raakaa kenttätyötä.

Yksin kumpikaan muoto ei aina kanna eduskuntaan asti, mutta ei myöskään raha: tähdet pitää olla muutenkin kohdillaan. Tarkoittaen, että olet oikeassa ajassa ja paikassa, oikea ehdokas liikenteessä juuri oikeilla teemoilla.

Taustalla pitää muistaa, että vaalit ovat liiketoimintaa eri tahoille. Mitä enemmän rahaa on käytössä, sitä enemmän siitä hyödytään. Sama tilanne on vaalitukien kanssa. Sidonnaisuuksia syntyy väistämättä, kun tukijat sijoittavat suuria summia omaan ehdokkaaseen. Demokratian säilymisen puolesta kannatan vaalikattoja ja tukien rajaamista.

On tärkeää huolehtia, ettei demokratiavajetta pääse syntymään. Suomen etu on ylläpitää ehdokkaaksi pääsyä matalalla kynnyksellä ja avointa mahdollisuutta vaikuttaa. On realismia, että rahalla saa näkyvyyttä, mutta toivon, ettei asia olisi ainoastaan näin. Me tarvitsemme tässä yhteiskunnassa ääntä myös sieltä ruohonjuuritasolta.

Yksinkertaisesti monellakaan ihmisellä ole varaa laittaa työsuhde, lainat, perhe katkolle ja ottaa lisää lainaa vaaleja varten. Aitoa tahtoa olla mukana ja tehdä asioita toisten parhaaksi löytyy myös ehdokkailta, jotka tekevät sitä ilman isoja vaalibudjetteja.

Vaalityö on vapaasti valittavissa, kuten myös sen rahoitusmuodot. Huolestuttavaa on, jos aito kansan asialla ja tosissaan oleminen olisivat riippuvaisia isosta vaalibudjeteista. Asia ratkaisee. Onnea vaalityöhön kaikille Hämeen eduskuntavaaliehdokkaille tasapuolisesti.

Mira Nieminen (ps.),

rikoskomisario, HTM Perussuomalaiset Hämeen piirin pj.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi