Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Päätösvalta pois eläimistä taloudellisesti hyötyviltä

Kirjoittajan mielestä esimerkiksi lehmien oloissa riittäisi vielä parannettavaa. Kuva: Armi Salonen

Esitellessään hallituksen linjauksia uudeksi eläinsuojelulaiksi ministeri Jari Leppä totesi, että "Suomi on eläinten hyvinvoinnin mallimaa, ja tällä lainsäädännöllä parannamme hyvinvointia entisestään.” Tätä väittämää on hyvin vaikea ymmärtää, koska hallitus ei ole takaamassa useille eläinryhmille edes minimihyvinvointia.

Esimerkiksi lehmiä saa edelleen pitää päästään sidottuina parsiin ja emakoita saa sulkea kääntymisen ja liikkumisen estäviin porsitushäkkeihin. Mahdollisuus liikkua on yksi eläimen perustarpeista, ja mikäli tämänkaltainen hyvinvoinnin perusedellytys evätään tuotantoeläimiltä, on maamme tulevaisuudessakin kaukana eläinsuojelun mallimaasta.

Turkistarhaus on eläimille suunnatonta kärsimystä aiheuttava tuotantomuoto ja epäeettisyyden perikuva, koska se perustuu nykyaikana ainoastaan ihmisen turhamaisuuteen. Moni valtio onkin päättänyt luopua turkistarhauksesta kokonaan tai osittain. Mikäli hallitus saa tahtonsa läpi, Suomi ei ole kieltämässä turkistarhausta eikä edes takaamassa turkiseläimille jatkuvaa vedensaantia siitoseläimiä lukuun ottamatta.

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti on tulossa pakolliseksi, mutta kissat on jätetty uudistuksen ulkopuolelle. Kissat kärsivät alhaisesta arvostuksesta ja usein niitä kohdellaan julmasti ja niiden hoitoa laiminlyödään. Luontoon hylätyt kissat ja ulkona vapaasti liikkuvat kotikissat aiheuttavat valtavaa tuhoa linnustolle. Pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti olisi tärkeä askel.

Eläinten surkeaa asemaa kuvastaa, että sama ministeriö vastaa sekä eläimistä hyötyvien eläintuottajien asioista että tuotantoeläinten hyvinvoinnista. On selvää, kenen edut painavat vaa’assa enemmän. Maa- ja metsätalousministeri on usein itsekin eläintuottaja, kuten nykyinenkin ministeri.

Vaaleja ajatellen on kiintoisaa, noudattavatko kansanedustajat kansan tahtoa ja säätävät eläinten oloja aidosti parantavan lain.

Maamme eläinsuojeluvastainen hallitus ilmoitti alkajaisiksi, ettei eläinsuojelulakiin tule parannuksia tuotantoeläimille, mikäli niistä koituu kustannuksia eläintuottajille. Eläinten hyvinvointiasioista tulisikin vastata ministeriön, jolla ei ole kytköksiä eläimiä taloudellisesti hyödyntäviin tahoihin.

Eläintuotanto aiheuttaa kärsimystä tuotantoeläimille ja tuhoaa planeettaamme ennennäkemättömällä tavalla. Tehotuotanto ajaa eläimiä sukupuuttoon, saastuttaa valtameriä ja vesistöjä, tuhoaa sademetsiä sekä käyttää valtavia määriä energiaa ja luonnonvaroja. Eläintuotanto synnyttää antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita sekä altistaa ihmisiä lihavuudelle ja sairauksille.

Tehotuotanto aiheuttaa enemmän kasvihuonepäästöjä kuin kaikki liikenne yhteensä. Kuluneen kesän hirmuhelteet seurauksineen ovat esimakua ilmastonmuutoksen seurauksista.

Eläintuotanto ja ilmastonmuutos ovat tulevaisuuden suurimpia turvallisuusuhkia, koska hupenevat luonnonvarat kuten makea vesi sekä vähenevät viljeltävät ja asuinkelpoiset maa-alueet saavat aikaan nälänhätää, konflikteja ja pakolaisaaltoja.

Puolustusministerin kannattaisikin olla ennemmin huolissaan eläinperäisen ruoan aiheuttamasta turvallisuusuhasta kuin armeijan kahdesta viikoittaisesta kasvisateriasta. Kehitys kulkee vääjäämättä kohti kasvispainotteista ruokatuotantoa, jos haluamme, että planeettamme säilyy asuinkelpoisena.

Niin kauan kuin harjoitamme tehotuotantoa, meillä on ehdoton velvollisuus huolehtia eläinten hyvinvoinnista. Esitys uudesta eläinsuojelulaista on lähtenyt eduskuntakäsittelyyn, ja eduskunnalla on mahdollisuus tehdä siihen muutoksia.

Viimeisimmän Eurobarometrin mukaan 90 prosenttia suomalaisista haluaa, että tuotantoeläimiä suojellaan nykyistä paremmin. Tulevia vaaleja ajatellen on kiintoisaa nähdä, noudattavatko kansanedustajat kansan tahtoa ja säätävät eläinten oloja aidosti parantavan eläinsuojelulain.

Lue myös: Lehmä jumissa ojassa – tuntien piina päättyi onnellisesti Akaassa
 
Johanna Wasström
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi