Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

McCarron ja Lempinen: Hyvinvointiyhtymä ei selviä tehtävistään omistajia syyttämällä

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Ville Skinnari ja aina yhtä arveluttavat ”nimettömät lähteet” syyttävät Etelä-Suomen Sanomien jutussa (26.10.18 Kuka hoitaisi hyvinvointiyhtymän kuntoon?) yhtymän valtavista talousvaikeuksista johtamaamme yhtymän perustamisvaiheen pätkähallitusta.

Itse emme koe syyttelyä hedelmälliseksi tavaksi ratkaista yhteisiä ongelmia. Mielestämme on viisaampaa pyrkiä tunnistamaan ongelmat ja hakea niihin ratkaisut. Kun yhtymä perustettiin, olivat sille asetetut toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet nykyistä tiukemmat, silti ne kyettiin isoilta osin täyttämään.

Päätökset olivat toki monesti ikäviä ja virheitäkin tehtiin, mutta olennaisempaa oli, että niitä päätöksiä todella tehtiin ja ongelmia ratkaistiin.

Ymmärrämme yhtymähallituksen ja sen johdon tuskan. Omistajakuntien ja erityisesti sen pääomistaja Lahden määrittämä tiukka talouden raami ja odotus laadukkaasta palvelusta on haastava yhdistelmä toteuttaa. Emme kuitenkaan ymmärrä, miksi nykyinen hallinto turvautuu omistajiensa ja entisen hallituksen syyttelyyn, kun sen tehtävä on ratkaista nimenomaan tuo yhtälö.

Korostamme, että yhtään arvokasta hoitotyötä tekevää käsiparia ei väitteistä huolimatta vähennetty, päinvastoin.

Valitettavan hankalaksi osoittautunut ja meitäkin kovasti huolestuttanut Lifecare ICT-hankinta oli yhtymän omien asiantuntijoiden valmistelema ”pakkohankinta” tilanteessa, jossa vastaperustettu yhtymä tarvitsi uuden yhteisen potilastietojärjestelmän. Muita uskottavia vaihtoehtoja ei kerta kaikkiaan ollut tarjolla.

Hallituksemme teki vaikean päätöksen pakon edessä. Halpamaisista syytöksistään huolimatta Skinnari tietää tämän varsin hyvin, olihan hän siunaamassa samaista hankintaa hyvinvointikuntayhtymän valtuuston puheenjohtajana.

”Yhtymän hallinnon ja johtajien määrää on verrattu muihin vastaaviin organisaatioihin, eikä Päijät-Häme pomppaa siellä esiin. Jos miettii kokonaisuuden kannalta, niin hallinnon osuus on 'peanuts'.”

Tässä suorassa sitaatissa yhtymän mammuttihallinto vertaa omaa kokoaan Suomen muihin tunnettuihin julkisen sektorin mammuttihallintoihin ja toteaa vähätellen, että kyllä, ihan normaalilta me kaltaistemme joukossa näytämme.

Tässä on niin koko Suomen kuin Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymänkin ongelma. Vanha maailma haluaa säilyttää asiat sellaisena, kuin ne ovat aina olleet, kun se samalla lypsää lisää rahaa meiltä veronmaksajilta, vain luodakseen uutta kuorrutusta vanhan päälle.

Uusia panostuksia ja toimintamalleja tarvitaan, mutta ne tulee toteuttaa vanhoja tehottomuuksia karsimalla ja niistä vapautuvia resursseja ennakkoluulottomasti uudelleen ohjaamalla. Tämä toki vaatii osaamista ja ennen muuta rohkeutta johtaa muutosta.

Oman pätkähallituksemme aikana vedettiin erittäin tiukkaa, mutta realistista ja omistajakuntien valtuustojen määrittämää taloudellista linjaa. Turpeaa hallintoa, vanhoja kiinteistöjä ja tehottomia palveluita ajettiin asiantuntijavetoisesti alas. Samalla lisättiin resursseja kriittisiin kohteisiin kuten hammashoitoon, kotihoitoon ja sosiaalipalveluihin.

Korostamme, että yhtään arvokasta hoitotyötä tekevää käsiparia ei väitteistä huolimatta vähennetty, päinvastoin. Työ jäi valitettavasti kesken, erityisesti hallinnon perkaamisen osalta, ja nyt vaikuttaa siltä, että yhtymä on puheenjohtaja Skinnarin johdolla etenemässä juuri päinvastaiseen suuntaan.

Jos yhtymän taloutta ei saada tasapainoon nopeasti, olemme Lahdessa jälleen pakotettuja näivettäviin veronkorotuksiin ja huolestuttaviin leikkauksiin lastemme varhaiskasvatuksessa sekä kouluissa.

Sitäkö puheenjohtaja Skinnari todella haluaa?

Kari Lempinen
kaupunginvaltuutettu, maakuntavaltuutettu (sd.)

Francis McCarron
VTM, kaupunginvaltuutettu (kok.)

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi