Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Tein kantelun, finanssivalvontavirasto vastasi merkillisesti

Tein kantelun pankkeja valvovalle valtion finanssivalvontavirastolle siitä, että käteistä rahaa Nosto-automaateista nostava asiakas ei saa nostokuitissaan tietoa tilinsä jäljellä olevasta saldosta.

Syynä tähän on, että Otto-automaatteja omistavat pankit käyttävät määräävää markkina-asemaansa väärin, estämällä saldotiedon välittymisen kilpailevan Nosto-yhtiön automaateista tehdyille nostoille.

Ennen kantelua tein asiasta ilmoituksen finanssivalvontavirastolle. Sain vastaukseksi virastolta, että saldotiedon saaminen ei ole välttämätön tieto, jota se toki vähävaraisille kansalaisille on. Jatkoin toimintaa siis tekemällä virallisen kantelun samaiselle finanssivalvontavirastolle tästä Otto-automaattien omistamien pankkien määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä.

Kanteluun sain selittelevän vastauksen virastolta. Sen mukaan lainsäädäntö ei automaattisesti velvoita pankkeja mahdollistamaan saldotiedon näkymistä automaateilla, joiden toiminnasta pankit eivät itse vastaa.

Lisäksi virasto selitteli, että saldoton nostokuitti suojaa asiakkaan tilitietoja. Tämä ei pidä paikkaansa, koska nostokuitissa ei ole nostajan eikä tilin yksilöiviä tietoja. Siksihän se saldotieto Otto-automaatin nostoissa näkyy. Turvallisuusuhkaa ei ole.

Totesin vastineessani virastolle, että mikäli laissa on aukko, jonka mukaan automaattinostoista ei ole pakollista ilmoittaa saldotietoa, niin finanssivalvontaviraston on ryhdyttävä välittömästi toimiin lakia säätävien viranomaisten kanssa, jotta lakia muutetaan.

Lopuksi finanssivalvontavirasto totesi vastauksessaan minulle, että ”finassivalvontaviraston saaman käsityksen mukaan tilanteeseen on tulossa muutoksia lähiaikoina”.

Ihmettelin virastolle, miten sillä pankkeja valvovana virastona on näin hatarat tiedot asiasta, vaikka viraston nimenomaan tulee toimia, jotta muutos tulee voimaan viivyttelemättä.

Pankit ovat käyneet näennäisneuvotteluja saldotiedon välittämisestä Nosto-yhtiölle jo yli puolitoista vuotta. Finassivalvontavirastolta tarvitaan todellakin valvontaotetta, jotta asia vihdoin etenee ja pankkien määräävän markkina-aseman väärinkäyttö oman Otto-järjestelmän suosimiseksi loppuu.

Tilanne jatkuu – seuraavaksi käännyn lakeja valmistelevien tahojen suuntaan.

Lasse Koskinen
Lahden kaupunginvaltuutettu
maakuntavaltuutettu (ps.)
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi