Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Tarja Filatov: Työttömyysturvan lapsikorotukset ovat tarpeen

Kristiina Joensuu, kokoomuksen kaupunginvaltuutettu, puuttui kolumniini yleisturvasta. Olen hänen kanssaan vahvasti samaa mieltä siitä, että byrokratialoukkuja on purettava.

Ikävä kyllä työttömyysturvassa byrokratiaa on lisätty. Yksin aktiivimalli vaatii Kelaan yli kahdeksan miljoonan euron edestä lisää henkilökuntaa paperirumbaa pyörittämään. Malli on muutoinkin kohtuuton.

Kolumnissa on aina tiivistettävä monimutkaisia asioita. Joensuusta kritiikkini sitä kohtaan, että lapsilisä kasvaa lapsiluvun mukana, mutta työmarkkinatuen lapsikorotus pienenee, on väärin.

Perusajatukseni on, että useampi lapsi joko tuo lisäkustannuksia tai säästöä. Olipa ihminen töissä tai työttömänä, kustannusten suunta on sama. En ottanut kantaa siihen kumpaan suuntaan yhtälö toimii.

Työttömyysturvassa on mielestäni lapsikorotukset sen vuoksi, että lapsiperheet pärjäisivät paremmin kohdatessaan työttömyyden eivätkä lapset joutuisi kärsimään kohtuuttomasti vanhemman työttömyydestä.

Perusturvan ajatus on turvata toimeentulo, kun ihminen kohtaa elämän riskitilanteita.

Viimesijaisen turvan kulut kasvavat, vaikka työttömyys alenee. Yhtälö on vakavasti nurinkurinen.

Perusturva on säästöjen ja tilkkutäkkimäisten korjausten vuoksi irtaantunut alkuperäisestä ideasta. Liian moni työtön joutuu turvautumaan säännöllisesti viimesijaiseen toimeentulotukeen, vaikka toimeentulotuen pitäisi olla vain poikkeus.

Nytkin hallitus ennustaa budjetissaan, että työllisyys paranee ja työttömyysturvamenot alenevat jopa 300 miljoonaa euroa. Kuitenkin samaan aikaan hallituksen budjetissa ennustetaan, että toimeentulotukimenot kasvavat. Siis viimesijaisen turvan kulut kasvavat, vaikka työttömyys alenee. Yhtälö on vakavasti nurinkurinen.

Eduskunnan budjettikuulemisessa kasvun syihin ei ole löytynyt selkeitä vastauksia. Syitä voi olla monia. Aktiivimallin leikkuri on lisännyt toimeentulotukiriippuvuutta? Lääkekorvausten leikkaukset pakottavat sairaat turvautumaan toimeentulotukeen? Asumiskulujen nousu näkyy toimeentulotukimenoissa?

Olipa syy mikä tahansa, se on selvitettävä, koska toimeentulotuki on työttömälle pahin byrokratia- ja tuloloukku.

Tarja Filatov
kansanedustaja (sd.),
työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan pj.
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi