Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Varhainen tuki ei poista kaikkea stressiä, mutta voi lisätä lasta suojaavia tekijöitä

Perheitä on tuettava jo ennen lapsen syntymää vahvistaen turvallista alkua lapsuudelle, toteavat kirjoittajat. Kuva: Katja Luoma

Hilkka Kemppi kirjoitti Etelä-Suomen Sanomien mielipidesivulla THL:n ja Me-säätiön Syrjäytymisen dynamiikan datamallista. Malli antaa tärkeää tietoa siitä, mihin Päijät-Hämeessä tulee keskittää lapsiperhepalvelujen resursseja: perheitä on tuettava jo ennen lapsen syntymää vahvistaen turvallista alkua lapsuudelle.

Raskausaikana on mahdollisuus luoda suhde syntymättömään lapseen. Kun vanhempana pääsee pohtimaan omaa lastaan ja luomaan suhdetta masuvauvaan, muodostuu kiintymyssuhde lapseen jo ennen syntymää. Raskauden aikana muodostunut suhde mahdollistaa sen, että syntymän jälkeen lapsi tuntuu jo tutulta, hänen viesteihinsä ja tarpeisiinsa on vanhemman helpompi herkistyä vastaamaan. Raskausaikaa ei siis kannata hukata.

Odottavan perheen stressitekijät, kuten moninaiset huolet, oman lapsuuden vaikeudet, huono-osaisuus ja mielialan lasku, vaikuttavat tulevaan lapseen ja vanhemmuuteen. On hankala iloita lapsesta tai nauttia vanhemmuudesta, jos elämä on huolten sävyttämä.

Emme voi poistaa kaikkia stressitekijöitä, mutta voimme lisätä lasta suojaavia tekijöitä. Voimme auttaa vanhempaa luomaan turvallisen suhteen lapseensa ja ymmärtämään lapsen tarpeita ja säätelemään vanhemmuuteen liittyviä hankalia tunnetiloja.

Pienryhmissä äidit tutustuvat syntymättömään vauvaansa tehtävien, hoivan ja leikkisyyden avulla.

Kaikille vanhemmille tarjolla oleva neuvolapalvelu ei riitä. Perheet eivät aina tunnista tuen tarvettaan. Siksi perheiden kanssa työskentelevien ammattilaisten on hyvä osata tunnistaa vanhemmuuden riskejä jo ennen vauvan syntymää. Tarvitaan riittävän aikaisia väliintuloja, jotta ylisukupolvinen ketju saadaan katkaistua ja ehkäistään ongelmien kasautumista.

Datamalli antaa meille tietoa riskitekijöistä ja uudet tutkimukset, esimerkiksi FinnBrain-tutkimus Turun yliopistossa, antaa puolestaan tietoa kiintymyssuhteen merkityksestä ja sitä suojaavista tekijöistä. Lapset, jotka saavat hellyyttä, kosketusta ja vanhemman huolenpitoa kasvavat tasapainoisemmiksi ja terveemmiksi aikuisiksi.

Työtä raskaana olevien perheiden kanssa on tehty jo seitsemän vuotta Lahden Diakonialaitoksen Vauvan Taika -toiminnassa. Raskauden aikana alkavissa Hoivaa ja leiki -pienryhmissä äidit tutustuvat syntymättömään vauvaansa kokemuksellisten tehtävien, hoivan ja leikkisyyden avulla.

Äidit pohtivat yhdessä omaa tapaansa olla äiti sekä kuulevat toisten samassa elämäntilanteessa olevien ajatuksia, saaden siis myös vertaistukea. Vanhemmuutta ei ole tarkoitettu yksin kannettavaksi.

Pienillä interventiolla on kauaskantoiset vaikutukset niin vanhemmuuteen kuin turvalliseen lapsuuteen ja elämässä pärjäämiseen. Äidin herkkyys havainnoida lastaan ja vastata hänen tarpeisiinsa paranee: vanhemman ja lapsen välinen kiintymyssuhde toimii elämän kuluessa lasta suojaavana tekijänä.

Varhaisen tuen perheille pitäisi olla itsestään selvää, helposti tavoitettavaa, jokapäiväistä sekä houkuttelevaa siten, että perheet lähtevät sinne yhtä suurella innolla kuin syntyneiden vauvojen kanssa muskareihin ja vauvauinteihin.

Vauvan Taika toimii läheisessä yhteistyössä alueen neuvoloiden ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän Arjen tuen palveluiden kanssa. Meitä kaikkia tarvitaan tekemään yhdessä vieläkin parempia palveluita ja joustavaa ohjautumista sekä uudenlaisia kokeiluja.

Moni äiti on palautteessaan Vauvan Taikan toiminnasta sanonut: tämän työskentelyn pitäisi olla jokaisen odottavan äidin saatavilla. Ehkä se lähivuosina onkin, mikäli Hilkka Kempin ajatusta lainaten ”löytyy rohkeutta suunnata resursseja perheiden tukemiseen”.

Sirpa Ernvall, projektipäällikkö

Terhi Karjalainen, projektityöntekijä

Leena Larkovuo, projektityöntekijä

Vauvan Taika

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi